Βολιβία: Δικαστήριο επέβαλε σε δύο πρώην υπουργούς ποινές κάθειρξης 8 ετών

Βολιβία: Δικαστήριο επέβαλε σε δύο πρώην υπουργούς ποινές κάθειρξης 8 ετών

Δικαστήριο της Βολιβίας καταδίκασε την περασμένη Παρασκευή, δύο πρώην υπουργούς σε ποινές κάθειρξης οκτώ ετών για εμπλοκή σε παράνομες αγορές δακρυγόνων και στρατιωτικού υλικού, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες στα τέλη του 2019.

Ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας, υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής όταν ανέλαβε την εξουσία. Ωστόσο, δέχτηκε έντονη κριτική από τους αντιπάλους του όταν προσπάθησε να παρακάμψει το Σύνταγμα για να διεκδικήσει τέταρτη θητεία το 2019. Παρά τη νίκη του στις εκλογές, η δεξιά αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για εκλογική νοθεία, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις, που οδήγησαν σε επεισόδια βίας και τελικά στην παραίτησή του, όταν στρατός και αστυνομία τον εγκατέλειψαν, εξαναγκάζοντάς τον να φύγει από τη χώρα.

Μετά την παραίτηση του Μοράλες, η γερουσιάστρια της δεξιάς, Τζανίνε Άνιες, ανέλαβε ως μεταβατική πρόεδρος, γεγονός που προκάλεσε νέες διαδηλώσεις από τους υποστηρικτές του. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας σκοτώθηκαν 35 άτομα, σύμφωνα με έρευνα της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

Το δικαστήριο έκρινε δύο πρώην υπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησης Άνιες ένοχους για παράνομες αγορές δακρυγόνων και στρατιωτικού εξοπλισμού τον Νοέμβριο του 2019. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αρτούρο Μουρίγιο, καταδικάστηκε για παράνομες διαπραγματεύσεις, ενώ ο πρώην υπουργός Άμυνας, Λουίς Φερνάντο Λόπες, κρίθηκε ένοχος για σύναψη ζημιογόνων συμβάσεων για το κράτος.

Ο Μουρίγιο είχε ήδη καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε πέντε χρόνια και δέκα μήνες φυλάκιση για την ίδια υπόθεση, καθώς ομολόγησε ενοχή για συνωμοσία και ξέπλυμα χρήματος, ύστερα από δωροδοκία ύψους 532.000 δολαρίων από εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα, για να εξασφαλίσει δημόσια σύμβαση 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια υλικού καταστολής ταραχών στο υπουργείο Άμυνας της Βολιβίας.

Η Βολιβία παραμένει βαθιά διχασμένη σχετικά με τα γεγονότα του 2019. Η Τζανίνε Άνιες καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2022 σε δέκα χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση πραξικοπήματος κατά του Μοράλες. Παράλληλα, η κυβέρνηση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να πιέζουν για την διεξαγωγή ξεχωριστής δίκης για τους θανάτους των διαδηλωτών.

Ο σημερινός πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε, ο οποίος υπήρξε στενός σύμμαχος του Μοράλες και επέστρεψε στη χώρα τον Οκτώβριο του 2020, βρίσκεται πλέον σε αντιπαράθεση μαζί του, γεγονός που έχει επαναφέρει την ένταση στη Βολιβία.

Exit mobile version