Βουλή: Αγιασμός για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου

Βουλή: Αγιασμός για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου

«Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη, Υγεία, καλή εργασία προς την πορεία όλων μας. Πορεία δυνατή, αγάπης και κυρίως πορεία ελπίδας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σώμα της Βουλής, αμέσως μετά την καθιερωμένη τελετή Αγιασμού στην Ολομέλεια, με την έναρξη των εργασιών της νέας Συνόδου.

Μικρή αναστάτωση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής, όταν η βουλεύτρια και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και χρειάστηκε να καθίσει για λίγο και ήπιες νερό, προτού συνεχίσει κανονικά τη συμμετοχή της στον Αγιασμό.

Στην τελετή έδωσαν το «παρών» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Από την άλλη, απουσίαζαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Παρευρέθηκαν και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ανάμεσά τους οι Μάκης Βορίδης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Θοδωρής Λιβάνιος.

Αμέσως μετά την τελετή, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη των τριών κοσμητόρων και των έξι γραμματέων που θα συμπληρώσουν τα μέλη του προεδρείου της Βουλής για τις εργασίες της Β’ Συνόδου, όπως ορίζουν τα άρθρα 6 και 8 του Κανονισμού της Βουλής.

Οι κοσμήτορες που εξελέγησαν, προτεινόμενοι από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, είναι οι Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγιακας από τη ΝΔ, και η Μαρίνα Κοντοτόλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι γραμματείς που εξελέγησαν είναι οι Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γεώργιος Βρεττάκος, Σπυρίδων Κουλκουδίνας από τη ΝΔ, Πέτρος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στην ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή κοσμητόρων, από τους 261 βουλευτές που ψήφισαν, ο Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και ο Βασίλειος Γιόγιακας έλαβαν 231 ψήφους και 30 «παρών», ενώ η Μαρίνα Κοντοτόλη συγκέντρωσε 237 ψήφους και 24 «παρών». Στην ψηφοφορία για την εκλογή γραμματέων, οι Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γεώργιος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας έλαβαν 231 ψήφους και 30 «παρών». Ο Πέτρος Παππάς έλαβε 237 ψήφους και 24 «παρών», ενώ ο Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης συγκέντρωσε 234 ψήφους και 27 «παρών».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, κατά την εκλογή κοσμητόρων και γραμματέων, οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν θετικά ή να δηλώσουν «παρών», χωρίς να προβλέπεται αρνητική ψήφος.

Exit mobile version