Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα – Τουλάχιστον 13 τραυματίες

Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα - Τουλάχιστον 13 τραυματίες

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στα Τίρανα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης οπαδών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και την αλβανική αστυνομία, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί και τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές.

Χιλιάδες πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος, συγκεντρώθηκαν στην αλβανική πρωτεύουσα. Οι πρώτες συμπλοκές ξέσπασαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό έξω από κυβερνητικά κτίρια, χρησιμοποιώντας βόμβες μολότοφ. Στη συνέχεια, το πλήθος κινήθηκε προς τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα, όπου πυρπόλησαν την εξωτερική πύλη και έκαψαν μια αφίσα του πρωθυπουργού. Επιπλέον, προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών και σε σταθμό λεωφορείων, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές το επόμενο έτος.

«Θα συνεχίσουμε τις ενέργειες πολιτικής ανυπακοής έως ότου παραιτηθεί ο Ράμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Φλαμούρ Νόκα.

Πριν από λίγες ημέρες, βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος πέταξαν τις καρέκλες τους έξω από το κοινοβούλιο και άναψαν φωτιές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ποινή φυλάκισης ενός έτους που επιβλήθηκε στον συνάδελφό τους, Ερβίν Σαλιάνι. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολιτική εκδίκηση και τρομοκρατία», θεωρώντας τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα υπεύθυνο για την καταδίκη του Σαλιάνι.

Exit mobile version