Ουγγαρία: Ζητά εξαίρεση από τους κανόνες της Ένωσης περί ασύλου

Ουγγαρία: Ζητά εξαίρεση από τους κανόνες της Ένωσης περί ασύλου

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες την πρόθεσή της να ζητήσει εξαίρεση από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας. Ωστόσο, οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το αίτημά της είναι μικρές.

Αυτή η εξέλιξη συνέπεσε με την συνέντευξη Τύπου του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Γιάνος Μπόκα, η ουγγρική κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει αυστηρά μέτρα για την προστασία των συνόρων της χώρας και να αναχαιτίσει την παράνομη μετανάστευση, η οποία θεωρεί ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια.

Σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ουγγαρία ζήτησε «εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο και τη μετανάστευση», σε περίπτωση μελλοντικής τροποποίησης των συνθηκών. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές συνθήκες είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη μέλη και μια τέτοια εξαίρεση απαιτεί ομοφωνία από τους 27.

Παρόμοιο αίτημα από την Ολλανδία είχε απορριφθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώνει ότι «δεν προβλέπονται άμεσες τροποποιήσεις». Η Ουγγαρία, η οποία προωθεί μια «χριστιανική» Ευρώπη και έχει καταδικαστεί επανειλημμένως για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, συνεχίζει να αντιτίθεται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο εγκρίθηκε τον Μάιο και περιλαμβάνει έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης για χώρες που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις.

Πέρα από την Ουγγαρία, αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τα δικαιώματα ασύλου, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις ακροδεξιών πολιτικών παρατάξεων που κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη.

Exit mobile version