Στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA

Στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA

Ο Βίκτορ Άμπρος και ο Γκάρι Ρούβκουν τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, μια κρίσιμη ανακάλυψη που επαναπροσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί ελέγχουν τη γονιδιακή δραστηριότητα. Σύμφωνα με την επιτροπή του Νόμπελ, η δουλειά τους είναι «θεμελιωδώς σημαντική για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των οργανισμών».

Ο Βίκτορ Άμπρος, γεννημένος το 1953 στο Νιου Χάμσαϊρ, είναι ένας Αμερικανός αναπτυξιακός βιολόγος, γνωστός για την ανακάλυψη του πρώτου microRNA (miRNA). Σήμερα είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Ο Γκάρι Ρούβκουν, γεννημένος το 1952 στην Καλιφόρνια, είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο Ρούβκουν ανακάλυψε τον μηχανισμό μέσω του οποίου το πρώτο miRNA που ανακαλύφθηκε από τον Άμπρος, το lin-4, ρυθμίζει τη μετάφραση του RNA, ενώ επίσης ανακάλυψε το δεύτερο miRNA, το let-7.

Οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων βραβείων Νόμπελ συνεχίζονται, με το βραβείο φυσικής την Τρίτη, της χημείας την Τετάρτη και της λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, ενώ το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών θα δοθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Exit mobile version