Μπάιντεν προς Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία: “Να μην πλήξει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν”

Μπάιντεν προς Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία: "Να μην πλήξει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν"

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (9/10), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την επιθυμία των ΗΠΑ προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να αποφύγει το Ισραήλ να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να του κοινοποιήσει τα ακριβή σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να περιορίσει τις επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ειδικά στη Βηρυτό, ενώ επανέλαβε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύει τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ». Η συζήτηση περιλάμβανε επίσης την ανάγκη αναβίωσης των διπλωματικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά την έλλειψη λεπτομερειών από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τα πιθανά ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, υπογραμμίστηκε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τόσο άμεσα όσο και μέσω των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, χαρακτήρισε τη συνομιλία «άμεση και παραγωγική», ενώ σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι Channel 12 News, η συζήτηση διεξήχθη «σε θετική ατμόσφαιρα». Η διάρκεια της συνομιλίας αναφέρεται πως ήταν 30 λεπτά.

Exit mobile version