Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Τίθεται σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου – Αντικαθιστά το παλιό χαρτόσημο σε περισσότερες από 600 συναλλαγές

Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Τίθεται σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου - Αντικαθιστά το παλιό χαρτόσημο σε περισσότερες από 600 συναλλαγές

Από την 1η Δεκεμβρίου 2024 τίθεται σε ισχύ το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, το οποίο θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό χαρτόσημο σε πάνω από 600 συναλλαγές. Βάσει της νέας νομοθεσίας, το Ψηφιακό Τέλος θα εφαρμόζεται σε συμβάσεις και συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024. Ωστόσο, για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα εξακολουθεί να ισχύει το Χαρτόσημο.

Το τέλος χαρτοσήμου θα καταργηθεί σε σημαντικές συναλλαγές, όπως χρησιδάνεια, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών οργανισμών, καθώς και άλλες περιπτώσεις. Επιπλέον, περισσότερες από 500 συναλλαγές που αφορούν τέλη χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6%, όπως κρατήσεις υπέρ του ΕΟΦ ή του ΤΑΧΔΙΚ, θα απαλλάσσονται από αυτό.

Το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δεν θα επιβάλλεται σε πράξεις που καλύπτονται από το ΦΠΑ, τον φόρο κληρονομιών, τις δωρεές, τις γονικές παροχές και τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Θα επιβάλλεται σε περιπτώσεις όπου τουλάχιστον ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, και η συναλλαγή συνδέεται με αυτήν. Το ποσοστό του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής θα κυμαίνεται από 1,2% έως 3,6% ανάλογα με τη συναλλαγή.

Οι συναλλαγές που θα υπάγονται στο Ψηφιακό Τέλος περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Η δήλωση για το Ψηφιακό Τέλος θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας «myAADE» και θα πρέπει να κατατίθεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη συναλλαγή. Σε περιπτώσεις τεχνικών δυσκολιών, η υποβολή θα γίνεται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» της ΑΑΔΕ.

Η διαδικασία επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής θα επιτρέπεται σε περιπτώσεις όπου η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε ή ακυρώθηκε για συγκεκριμένους λόγους, όπως η απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών.

Exit mobile version