Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κύρωση του νέου Κώδικα ΦΠΑ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κύρωση του νέου Κώδικα ΦΠΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην κύρωση του νέου Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, τόνισε στην ομιλία του ότι η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου που θα ενσωματώνει εγκυκλίους και Οδηγίες είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, καθώς και για τις φορολογικές αρχές. Επιπλέον, συμβάλλει στη διασφάλιση της αξιοπιστίας στις συναλλαγές και στην εδραίωση εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου, ο Κώδικας ΦΠΑ αποτελεί στην ουσία κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν τον ΦΠΑ και στοχεύει σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων:

α) Παρουσιάζει τις κωδικοποιούμενες διατάξεις με γλωσσική συνέπεια, με απλό και οργανωμένο τρόπο, ενώ αναμορφώνει τη δομή άρθρων, παραγράφων και εδαφίων για πιο σαφή και κατανοητή απόδοση των κανόνων.

β) Προσαρμόζει τη διαδικασία στις νέες νομοθετικές συνθήκες.

γ) Ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις της εθνικής και ενωσιακής τελωνειακής νομοθεσίας.

δ) Λαμβάνει υπόψη εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

ε) Παρουσιάζει τις διαδικαστικές ρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να διακρίνονται τα ζητήματα που ρυθμίζονται στον Κώδικα και αυτά που σχετίζονται με άλλα νομοθετήματα, όπως τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ).

Exit mobile version