Θόδωρος Σκυλακάκης: “Δεν καταργείται το πράσινο τιμολόγιο στο ρεύμα”

Θόδωρος Σκυλακάκης: "Δεν καταργείται το πράσινο τιμολόγιο στο ρεύμα"

«Το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξήγησε ότι «αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι από την 1η Ιανουαρίου 2025 σε νέους πελάτες». Ο Σκυλακάκης επεσήμανε πως οι πάροχοι δεν θα είναι πλέον νομικά υποχρεωμένοι να προσφέρουν το πράσινο τιμολόγιο, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την υποχρεωτική προσφορά προϊόντων διαρκώς. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύει ότι οι περισσότεροι πάροχοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν το πράσινο τιμολόγιο, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το νέο καθεστώς θα αφορά τους νέους πελάτες, ενώ όσοι καταναλωτές είναι ήδη ενταγμένοι στο πράσινο τιμολόγιο, θα συνεχίσουν να παραμένουν σε αυτό, μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι αν επιθυμούν να αλλάξουν τύπο τιμολογίου ή πάροχο.

Αναφερόμενος στον μελλοντικό σχεδιασμό, ο Σκυλακάκης δήλωσε πως στο μέλλον θα υπάρχουν δύο βασικά συστήματα τιμολόγησης: το δυναμικό (πορτοκαλί) τιμολόγιο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα κυρίως για τις επιχειρήσεις, και τα σταθερά τιμολόγια. Το δυναμικό τιμολόγιο θα επιτρέπει στους καταναλωτές να μειώσουν το κόστος του ηλεκτρισμού, ενώ τα σταθερά τιμολόγια θα είναι μια επιλογή για όσους δεν θέλουν να παρακολουθούν συνεχώς τις διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς.

Ο Σκυλακάκης εξήγησε ότι το πράσινο τιμολόγιο θεσπίστηκε για να διευκολύνει τη διαφάνεια των τιμών και να επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές των παρόχων. Παρότι η υποχρεωτική προσφορά του καταργείται, «όσο έστω και ένας καταναλωτής παραμένει στο πράσινο τιμολόγιο, οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις τιμές τους», κάτι που διατηρεί τη διαφάνεια στην αγορά.

Σχετικά με την επερχόμενη μετάβαση από το νυχτερινό ρεύμα σε ένα νέο διζωνικό σύστημα, ο Σκυλακάκης ανέφερε πως οι χαμηλές τιμές θα αφορούν τις ώρες από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα, με την ακριβή διάρκεια των ζωνών να καθοριστεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Για τους καταναλωτές που έχουν ήδη νυχτερινό τιμολόγιο, ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια, καθώς θα μεταφερθούν αυτόματα στο νέο διζωνικό τιμολόγιο. Ωστόσο, αν επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν να παραμείνουν σε ένα ενιαίο τιμολόγιο.

Ο Σκυλακάκης τόνισε επίσης τη σημασία των φθηνότερων τιμών για οικιακούς καταναλωτές, όπως συνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, ζευγάρια όπου ο ένας δεν εργάζεται, τηλεργαζόμενοι και οικογένειες με μικρά παιδιά, οι οποίοι θα μπορέσουν πλέον να αξιοποιούν καλύτερα τις φθηνότερες μεσημεριανές τιμές.

Τέλος, ο Υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Exit mobile version