13 Οκτωβρίου: Τι έγινε σαν σήμερα

13 Οκτωβρίου: Τι έγινε σαν σήμερα

54: Ο Νέρων ανεβαίνει στον ρωμαϊκό θρόνο.

1307: Με διαταγή του βασιλιά της Γαλλίας, Φιλίππου του Ωραίου, συλλαμβάνονται ο μέγας μάγιστρος Ζακ ντε Μολά και χιλιάδες μέλη του Τάγματος των Ναϊτών. Μετά από βασανιστήρια, «ομολογούν» ότι είναι αιρετικοί και, λίγους μήνες αργότερα, καίγονται στην πυρά. Η ημέρα αυτή ήταν Παρασκευή και 13, και από τότε θεωρείται γρουσούζικη.

1773: Ο Σαρλ Μεσιέ ανακαλύπτει τον Γαλαξία της Δίνης.

1792: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον θέτει τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα γίνει η επίσημη κατοικία όλων των προέδρων των ΗΠΑ.

1884: Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως η βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

1892: Ο Έντουαρντ Έμερσον Μπάρναρντ ανακαλύπτει τον κομήτη «D/1892 T1», τον πρώτο που εντοπίστηκε μέσω φωτογραφικών μέσων.

1904: Ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς (Μίκης Ζέζας) τραυματίζεται θανάσιμα από τουρκικό απόσπασμα στο χωριό Στάτιστα (σημερινός Μελάς).

1905: Ιδρύεται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στην Αγία Πετρούπολη, με πρόεδρο τον Λέων Τρότσκι. Στη συνέχεια, τα εργατικά συμβούλια πολλαπλασιάζονται, διεκδικώντας το οκτάωρο και δημοκρατικές ελευθερίες.

1917: Λαμβάνει χώρα το Θαύμα του Ήλιου στη Φατίμα της Πορτογαλίας, όταν 70.000 άνθρωποι αναφέρουν ότι είδαν τον ήλιο να «χορεύει» και να αλλάζει χρώματα.

1921: Οι σοβιετικές δημοκρατίες της Ρωσίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας υπογράφουν τη συνθήκη του Καρς, καθορίζοντας τα σύγχρονα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και των νοτίων Καυκάσιων χωρών.

1923: Η Άγκυρα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Τουρκικής Δημοκρατίας, μετακινώντας την πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη, έπειτα από απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ.

1930: Η Αλίκη Διπλαράκου κατακτά τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

1934: Ξεκινούν τα έργα εξωραϊσμού στο Πεδίον του Άρεως με την κατεδάφιση των στρατώνων του Ιππικού και τη μεταφορά των προσφυγικών συνοικισμών.

1943: Η Ιταλία, αφού άλλαξε στρατόπεδο, κηρύσσει τον πόλεμο στην πρώην σύμμαχό της στον Άξονα, τη Γερμανία.

1944: Η Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, απελευθερώνεται από τον Κόκκινο Στρατό.

1944: Ο ΕΛΑΣ νικά τους Γερμανούς στη μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, διασώζοντας το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού.

1946: Η Γαλλία υιοθετεί το Σύνταγμα της Τέταρτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

1951: Η Μάρλεν Ντίντριχ παρασημοφορείται με τον Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής για τη δράση της στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1955: Σφοδρές καταιγίδες πλήττουν την Αττική και τη Θεσσαλία, αφήνοντας πίσω τους 30 νεκρούς και εκατοντάδες άστεγους.

1972: Ένα αεροπλάνο, στο οποίο επιβαίνει ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, συντρίβεται στις Άνδεις. Αρκετοί επιβάτες διασώζονται 72 ημέρες αργότερα, αφού κατέφυγαν στον κανιβαλισμό για να επιβιώσουν. Η ιστορία τους θα μεταφερθεί δύο φορές στον κινηματογράφο.

1977: Κατά την πτήση από τη Μαγιόρκα στη Φρανκφούρτη, αεροπειρατές καταλαμβάνουν αεροσκάφος της Lufthansa με 86 επιβάτες, απαιτώντας την απελευθέρωση κρατουμένων. Ο πιλότος δολοφονείται, αλλά όλοι οι υπόλοιποι διασώζονται έπειτα από επιχείρηση στη Σομαλία στις 17 Οκτωβρίου.

1980: Η Κούβα ανακοινώνει γενική αμνηστία για όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται σε φυλακές της χώρας.

1992: Αεροσκάφος της Air France καταγράφει ρεκόρ κάνοντας τον γύρο του κόσμου σε 33 ώρες και 1 λεπτό για επιβατική πτήση.

1993: Ορκίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

1995: Αίρεται το εμπάργκο της Ελλάδας προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1999: Ο πληθυσμός της γης φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν επιλέγει ένα τυχαίο νεογέννητο στο Σαράγεβο για να γιορτάσει το γεγονός.

2010: Ξεκινά η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 παγιδευμένων εργατών σε ορυχείο της Χιλής, οι οποίοι βρίσκονταν για 69 ημέρες στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων.

2016: Η Σουηδική Ακαδημία απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη δημιουργία νέων ποιητικών εκφράσεων στο αμερικανικό τραγούδι.

2020: Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τα λευκά βουνά του Πλούτωνα οφείλουν το χρώμα τους σε παγετό μεθανίου που συμπυκνώνεται από την ατμόσφαιρα, και όχι σε χιόνι.

2020: Το Facebook ανακοινώνει την απαγόρευση των διαφημίσεων που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

2020: Η Apple παρουσιάζει το iPhone 12 και το iPhone 12 Pro, τα πρώτα iPhone με υποστήριξη για δίκτυα 5G.

2021: Νομοθέτες της αντιπολίτευσης στη Χιλή καταθέτουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, μετά από έρευνα για φερόμενη δωροδοκία και διαφθορά.

2021: Η Blue Origin εκτοξεύει το πλήρωμα του New Shepard σε υποτροχιακή πτήση, στην οποία συμμετέχει ο William Shatner, ο οποίος γίνεται ο γηραιότερος άνθρωπος που ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα, σε ηλικία 90 ετών.

Exit mobile version