Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις του 2025: Μπόνους 4% για όσους υποβάλουν δηλώσεις πρώτοι

Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις του 2025: Μπόνους 4% για όσους υποβάλουν δηλώσεις πρώτοι

Από το 2025, έρχονται αλλαγές στο καθεστώς υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με στόχο τη συμπίεση της διαδικασίας μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, χωρίς να δίνονται συνεχείς παρατάσεις. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προετοιμάζει αλλαγές που θα περιλαμβάνουν κίνητρα, όπως μεγαλύτερη έκπτωση φόρου για όσους υποβάλλουν έγκαιρα τη δήλωσή τους, αλλά και ποινές για καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί, προβλέπει:

  1. Σταθερή περίοδο υποβολής δηλώσεων από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα ορίζεται δια νόμου και δεν θα αλλάζει με ετήσιες αποφάσεις και προθεσμίες που επεκτείνονται αυθαίρετα.
  2. Έκπτωση φόρου έως και 4% για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις τους νωρίς, από τον Μάρτιο. Όσοι υποβάλλουν αργότερα θα δικαιούνται μικρότερες εκπτώσεις: 3% για δηλώσεις στα μέσα της περιόδου και 2% για όσους υποβάλλουν λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
  3. Πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους δεν υποβάλουν δήλωση εγκαίρως, χωρίς δυνατότητα αλλαγής των ημερομηνιών, εκτός αν περάσει νέος νόμος από τη Βουλή για την αλλαγή των προθεσμιών.
  4. Οι φορείς μισθοδοσίας που δεν αποστέλλουν εμπρόθεσμα τα στοιχεία των φορολογουμένων, όπως ασφαλιστικά ταμεία, εργοδότες και οργανισμοί, θα υπόκεινται σε πρόστιμο 2.500 ευρώ. Οι υπεύθυνοι αυτών των φορέων θα τιμωρούνται, εάν καθυστερούν την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων, προκαλώντας έτσι καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων από τους πολίτες.

Παρόλα αυτά, μένει να φανεί αν το πρόστιμο αυτό θα είναι αρκετά αποτρεπτικό για τους φορείς που καθυστερούν, ή αν αντίθετα θα προκαλέσει νέα προβλήματα. Ειδικοί ανησυχούν ότι, για να αποφύγουν τα πρόστιμα, οι φορείς μπορεί να στέλνουν τα στοιχεία εισοδήματος των φορολογουμένων έγκαιρα, αλλά χωρίς ακρίβεια, προκαλώντας προβλήματα στους φορολογούμενους και στους λογιστές τους. Στην περίπτωση αυτή, οι πολίτες θα χρειάζεται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να διορθώσουν τα λάθη, δημιουργώντας επιπλέον γραφειοκρατικά προβλήματα και πιθανές καθυστερήσεις.

Είναι πιθανό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολίτες θα μπορούσαν να υποστούν και οι ίδιοι ποινές, αν δεν προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες διορθώσεις στις δηλώσεις τους, με κίνδυνο να επιβαρυνθούν με κυρώσεις.

Exit mobile version