Η Νικαράγουα ανήγγειλε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ

Η Νικαράγουα ανήγγειλε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ

Η Νικαράγουα αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, εν μέσω έντονων επικρίσεων από την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η αντιπρόεδρος της χώρας.

«Ο πρόεδρός μας ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών (…) να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη φασιστική και γενοκτονική κυβέρνηση του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αντιπροέδρου Ροσάριο Μουρίγιο, συζύγου του προέδρου Ορτέγα.

Η απόφαση αυτή έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι σχεδόν ανύπαρκτο, και το Ισραήλ δεν έχει πρεσβεία στη Νικαράγουα.

Οι δύο χώρες είχαν αποκαταστήσει τις διπλωματικές τους σχέσεις στις 28 Μαρτίου 2017, αφού ο Ορτέγα τις είχε διακόψει το 2010.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ηγέτης των Σαντινίστας (FSLN), ανέτρεψε το 1979 τη δικτατορία του Αναστάσιο Σομόσα και διετέλεσε πρόεδρος της Νικαράγουας από το 1985 έως το 1990. Επανήλθε στην εξουσία το 2007 και κυβερνά έκτοτε μέχρι σήμερα.

Exit mobile version