Μητσοτάκης: Συνάντηση με Φον Ντερ Λάιεν στη Σύνοδο MED9 στην Κύπρο

Μητσοτάκης: Συνάντηση με Φον Ντερ Λάιεν στη Σύνοδο MED9 στην Κύπρο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Παρασκευή με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής MED9 στην Πάφο. Κατά τη συνάντηση αυτή, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα του μεταναστευτικού και της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα αποτελέσουν βασικά θέματα της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ανησυχίας για ενδεχόμενη κλιμάκωση στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Στη Σύνοδο, πέραν του οικοδεσπότη Νίκου Χριστοδουλίδη, συμμετέχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ.

Επίσης, παρευρίσκεται η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, καθώς θα συζητηθούν και οι σχέσεις Ε.Ε.-Ιορδανίας.

Η κ. φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε την Κύπρο για την ετοιμότητά της να υποστηρίξει ενδεχόμενες επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων από τον Λίβανο και για τη συμβολή της στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στο μεταναστευτικό, εστιάζοντας στη συνέχιση της ανάπτυξης στρατηγικών σχέσεων με χώρες προέλευσης και διέλευσης, με κύριο άξονα τη Μεσόγειο.

Exit mobile version