Το Νόμπελ Ειρήνης 2024 απονεμήθηκε στην Nihon Hidankyo, ιαπωνική οργάνωση επιζώντων από ατομικές βόμβες

Το Νόμπελ Ειρήνης 2024 απονεμήθηκε στην Nihon Hidankyo, ιαπωνική οργάνωση επιζώντων από ατομικές βόμβες

Στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2024, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (11/10). Πρόκειται για την μοναδική εθνική οργάνωση των επιζώντων από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η Nihon Hidankyo τιμήθηκε για τις συνεχείς προσπάθειές της να επιτύχει έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και για την συμβολή της, μέσω των μαρτυριών των επιζώντων, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το γεγονός ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Η οργάνωση αυτή δημιουργήθηκε ως απάντηση στις ατομικές επιθέσεις του Αυγούστου του 1945 και, από τότε, έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων. Μέσα από τις δράσεις της, αναπτύχθηκε ένας διεθνής κανόνας που στιγματίζει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως ηθικά ανεπίτρεπτη, γνωστός ως «το πυρηνικό ταμπού».

Οι επιζώντες της οργάνωσης έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ευαισθητοποίηση, μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες και εκπαιδευτικές εκστρατείες, προειδοποιώντας τον κόσμο για τους κινδύνους που ενέχουν τα πυρηνικά όπλα.

Στην ανακοίνωση του Νόμπελ Ειρήνης αναφέρεται πως «το Νόμπελ Ειρήνης για το 2024 εκπληρώνει την επιθυμία του Άλφρεντ Νόμπελ να τιμήσει τις προσπάθειες που έχουν το μεγαλύτερο όφελος για την ανθρωπότητα».

Exit mobile version