ΕΕ: Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Αλβανία – «παγώνει» η υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας

ΕΕ: Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Αλβανία - «παγώνει» η υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας

Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (Coreper) ενέκρινε τη θέση της Ένωσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων, όπως ανακοίνωσε η ουγγρική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ-Αλβανίας.

«Η Αλβανία θα είναι η πρώτη υποψήφια χώρα που θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με βάση την αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης, ένα καθοριστικό βήμα για τη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέρει η ανακοίνωση της ουγγρικής προεδρίας.

Η πρώτη αυτή δέσμη κεφαλαίων αφορά βασικούς τομείς που η Αλβανία πρέπει να επιλύσει ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα.
  2. Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.
  3. Δημόσιες προμήθειες.
  4. Στατιστικές.
  5. Οικονομικός έλεγχος.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Βουδαπέστη μεταξύ του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατά την οποία συζητήθηκαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι το Coreper αποφάσισε την αποστολή κοινής επιστολής προς την Αλβανία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι προς τη Βόρεια Μακεδονία, προχωρώντας έτσι σε διαχωρισμό της ευρωπαϊκής πορείας των δύο χωρών. Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για αυτή την αποσύνδεση, σημειώνοντας ότι η ΕΕ «αδικεί» τη χώρα.

Exit mobile version