Για το προεκλογικό έτος 2027, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταβολές στη φορολογία, με στόχο να ενισχύσει τα εισοδήματα των μισθωτών, καθώς και της μεσαίας τάξης, που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, προβλέπεται να χρηματοδοτήσουν μόνιμες μειώσεις φόρων. Από το 2017 έως το 2022, το «κενό» στον ΦΠΑ έχει προσφέρει επιπλέον 3 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα εισρεύσουν ακόμη 2,5 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, λόγω της χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων που διευκολύνουν την ανίχνευση των παραβατών.
Μετά την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας το 2019 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 2027 προβλέπεται να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις με στόχο τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Η κλίμακα του 2019 ωφέλησε κυρίως όσους είχαν εισοδήματα μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ, με ετήσιες φορολογικές ελαφρύνσεις από 120 έως 177 ευρώ. Ωστόσο, τα μεσαία εισοδήματα, από 18.000 έως 50.000 ευρώ, είδαν πολύ μικρές ελαφρύνσεις, που κυμαίνονταν από 17 έως 37 ευρώ ετησίως, αφήνοντάς τα εκτός σημαντικής ελάφρυνσης.
Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τα οποία, παρά τις αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς, βλέπουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται λόγω των αυξημένων φόρων. Η μη αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιβαρύνσεων.
Τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα ανήλθε στο 37,5% το 2023, σε σχέση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 29,5%. Για έναν άγαμο εργαζόμενο με μέσο μισθό, η επιβάρυνση έφτασε το 38,5%, ενώ για ζευγάρια με δύο παιδιά ήταν 37,5%. Αυτές οι αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες στην Ελλάδα από ότι στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μειώσεις φόρων, μετά από σχετική διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση στοχεύει να επιστρέψει τα κέρδη από την πάταξη της φοροδιαφυγής στους πολίτες, μέσω της μείωσης των φόρων.
Μέτρα όπως η εφαρμογή νέων τεκμαρτών υπολογισμών για τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, η επέκταση των POS και η διασύνδεσή τους με ταμειακές μηχανές, καθώς και η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχουν ήδη αρχίσει να αποφέρουν επιπλέον έσοδα στο κράτος.
Στα σχέδια της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας της περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: Το 2027 θα υπάρξει μείωση κατά 0,5%, επιπλέον της μείωσης του 1% που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ. Συνολικά, οι εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος: Από το 2025, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις.
- Μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος: Προβλέπεται μείωση των συντελεστών, κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.
- Μείωση του ΦΠΑ: Στόχος είναι η μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 22% και του μειωμένου συντελεστή από 13% σε 11%.
- Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%: Στόχος είναι να μειωθούν οι αδικίες που προκύπτουν από τα τεκμήρια και να κατανεμηθούν δικαιότερα τα φορολογικά βάρη.