Γεγονότα σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου

1066: Στη μάχη του Σένλακ Χιλ, κοντά στο Χέιστινγκς της Αγγλίας, οι νορμανδικές δυνάμεις υπό τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή καταφέρνουν να νικήσουν τον αγγλικό στρατό και σκοτώνουν τον βασιλιά Χάρολντ Β’ της Αγγλίας.

1322: Ο Σκωτσέζος στρατηγός Ρόμπερτ δε Μπρους νικά τον βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδο Β’, στη μάχη του Μπάιλαντ, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

1862: Το απόγευμα, ο λαός της Αθήνας συγκεντρώνεται στην Πλατεία Όθωνος για να γιορτάσει την απομάκρυνση του βασιλιά Όθωνα. Ο πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης, Δημήτριος Βούλγαρης, δηλώνει: «Ορκίζομαι πίστιν εις την πατρίδα και υπακοήν εις τας εθνικάς αποφάσεις».

1863: Ο Σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ κατοχυρώνει την πατέντα για την παραγωγή της νιτρογλυκερίνης, η οποία θα του φέρει μεγάλα κέρδη και θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία των βραβείων Νόμπελ.

1912: Μετά από τρεις ημέρες μαχών με τους Τούρκους, ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει τη Φιλιππιάδα στην Άρτα και ανοίγει τις διαβάσεις του Βερμίου στον άξονα Κοζάνης-Βέροιας.

1912: Στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ, ο υποψήφιος για την προεδρία, Τίοντορ Ρούσβελτ, πυροβολείται σε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας, αλλά συνεχίζει την προγραμματισμένη ομιλία του.

1933: Η Γερμανία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών, δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετάσχει πλέον σε συζητήσεις για τον αφοπλισμό.

1944: Ο Γερμανός στρατηγός Έρβιν Ρόμελ, γνωστός ως η «Αλεπού της Ερήμου», αυτοκτονεί με δηλητήριο, αφού του δόθηκε η επιλογή μεταξύ δίκης ή αυτοκτονίας λόγω της συμμετοχής του σε συνωμοσία κατά του Χίτλερ.

1960: Η ελληνική κυβέρνηση εγκρίνει τον ημιεπαγγελματισμό και τις ελεύθερες μεταγραφές στο ποδόσφαιρο, που θα ισχύσουν από την περίοδο 1961-62.

1962: Ξεκινά η κρίση των πυραύλων στην Κούβα όταν αμερικανικό αεροσκάφος κατασκοπείας φωτογραφίζει σοβιετικά πυρηνικά όπλα, προκαλώντας φόβους για πυρηνικό πόλεμο.

1964: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Αμερικανό ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για την προσπάθειά του να προωθήσει την ισότητα.

1966: Στον Καναδά, εγκαινιάζεται το σύστημα υπόγειου σιδηροδρόμου του Μόντρεαλ, με 26 σταθμούς και τρεις γραμμές.

1976: Ο Γιώργος Καματερός παραπέμπεται σε δίκη για το «θαυματουργό νερό» του, που ισχυριζόταν ότι θεράπευε τον καρκίνο.

1990: Στις δημοτικές εκλογές της Ελλάδας, ο Αντώνης Τρίτσης εκλέγεται δήμαρχος Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος στη Θεσσαλονίκη και ο Στέλιος Λογοθέτης στον Πειραιά.

1993: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ήττα στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου.

1994: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στους Γιασέρ Αραφάτ, Γιτζάκ Ράμπιν και Σιμόν Πέρες για την υπογραφή της Συμφωνίας του Όσλο και τις προσπάθειες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

1998: Ο Ινδός οικονομολόγος Αμάρτια Σεν βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας για το έργο του σχετικά με την οικονομική ανάλυση του κράτους πρόνοιας.

2001: Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι θα παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν σε τρίτη χώρα, αν σταματήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν.

2010: Απεγκλωβίζεται και ο τελευταίος από τους 33 μεταλλωρύχους στη Χιλή, που είχαν παγιδευτεί στα έγκατα της γης για 69 ημέρες, σε βάθος 622 μέτρων.

2020: Η εφημερίδα New York Post αποκαλύπτει email που φέρεται να δείχνει ότι ο Hunter Biden είχε φέρει σε επαφή τον πατέρα του, τον τότε αντιπρόεδρο Joe Biden, με στέλεχος της ουκρανικής εταιρείας Burisma. Twitter και Facebook περιορίζουν τη διάδοση του άρθρου για έλεγχο.

2020: Το YouTube ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια για τον COVID-19.

2020: Φεύγει από τη ζωή στην ηλικία των 43 ετών ο δις αργυρός ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο  Αλέξανδρος Νικολαΐδης

2021: Το LinkedIn ανακοινώνει ότι θα κλείσει τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, επικαλούμενο αυστηρές απαιτήσεις της κυβέρνησης. Θα αντικατασταθεί από έναν ιστότοπο καταχώρισης θέσεων εργασίας.

Exit mobile version