Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση χρεών προς δήμους, περιφέρειες και ΔΕΥΑ σε έως 60 δόσεις

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση χρεών προς δήμους, περιφέρειες και ΔΕΥΑ σε έως 60 δόσεις

Ανοίγει η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τους ΟΤΑ σε έως 60 δόσεις, με ευνοϊκές προβλέψεις για ευάλωτους πολίτες, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ.

Η ρύθμιση καλύπτει κάθε είδους οφειλές, φυσικών ή νομικών προσώπων, προς δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, όπως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αλλά και προς τις περιφέρειες.

Τα οφέλη αυτής της ρύθμισης είναι αμοιβαία. Από τη μία, οι πολίτες που θα επωφεληθούν θα αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα, ενώ από την άλλη, οι ΟΤΑ θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους με την είσπραξη ενός τμήματος από τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ που αποτελούν τις συνολικές οφειλές προς τους δήμους και τις ΔΕΥΑ.

Ο διακανονισμός αφορά χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, και η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Για τους ευάλωτους οφειλέτες, τα χρέη θα μπορούν να εξοφληθούν με απαλλαγές από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα ως εξής:

Οι δόσεις θα είναι μηνιαίες και ισόποσες, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που τελούν σε αναστολή ή βρίσκονται σε εκκρεμοδικία, με τον οφειλέτη να πρέπει να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα.

Η καταβολή της πρώτης δόσης ή του εφάπαξ ποσού πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από τη γνωστοποίηση της υπαγωγής, διαφορετικά η ρύθμιση ακυρώνεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δόσης, ο οφειλέτης επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 5%.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, οι δεσμεύσεις από τη ΔΟΥ αναστέλλονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, η ρύθμιση ακυρώνεται.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητά την πλήρη απαλλαγή προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες, ενώ η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης προτείνει την παραχώρηση δικαιώματος στις ΔΕΥΑ να αναθέτουν τη συλλογή των χρεών στις ΔΟΥ.

Με τον νέο νόμο προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύνολο του χρέους βεβαιώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ και διαχειρίζεται ως χρέος του Δημοσίου.

Exit mobile version