Η Ουκρανία διαψεύδει ότι στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντάρτες στο Μαλί

Η Ουκρανία διαψεύδει ότι στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αντάρτες στο Μαλί

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διέψευσε τη Δευτέρα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε αντάρτες που πολεμούν στο βόρειο Μαλί. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, είναι αναληθείς.

Η Le Monde ανέφερε ότι μαχητές Τουαρέγκ χρησιμοποιούν ουκρανικά UAV σε επιχειρήσεις εναντίον του στρατού του Μαλί και μισθοφόρων της ρωσικής Wagner. Ωστόσο, η Ουκρανία απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, τονίζοντας ότι δεν εμπλέκεται στην προμήθεια UAV στους αντάρτες.

Το Μαλί, μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση από το 2012, έχει βιώσει δύο πραξικοπήματα τα τελευταία χρόνια και κυβερνάται από στρατιωτική χούντα υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά. Οι αντάρτες Τουαρέγκ μάχονται κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Μαλί επιδεινώθηκαν τον Αύγουστο όταν η χούντα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις λόγω κατηγοριών ότι το Κίεβο παρείχε πληροφορίες στους αντάρτες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι άνοιξε ένα «δεύτερο μέτωπο» εναντίον της, ενισχύοντας μαχητές σε αφρικανικές χώρες που είναι φιλικά προσκείμενες στη Μόσχα, όπως το Μαλί.

Exit mobile version