Ιταλία: Στέλνει στην Αλβανία τους πρώτους μετανάστες – Εφαρμόζεται η αμφιλεγόμενη συμφωνία Μελόνι – Ράμα

Ιταλία: Στέλνει στην Αλβανία τους πρώτους μετανάστες - Εφαρμόζεται η αμφιλεγόμενη συμφωνία Μελόνι - Ράμα

Οι πρώτοι μετανάστες από την Αφρική οδηγούνται στην Αλβανία, όπου θα φιλοξενηθούν σε κλειστές δομές για αιτούντες άσυλο, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από την Ιταλία στον βορρά της χώρας. Οι εγκαταστάσεις αυτές χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, και βρίσκονται στην πόλη Σενγκίν και στο χωριό Γκιάντερ. Όπως αναφέρει η αλβανική ιστοσελίδα Syri, οι πρώτοι 16 μετανάστες αναμένονται στην Αλβανία την Τετάρτη (16/10), έχοντας διασωθεί σε διεθνή ύδατα χωρίς να εισέλθουν στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, που διασώθηκαν το βράδυ της Κυριακής (13/10), μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, συγκεκριμένα στη Λαμπεντούζα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ (Coreper) της κοινής θέσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τα ενταξιακά κεφάλαια με την Αλβανία.

Κατά την τελετή εγκαινίων της δομής, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε ως Ευρωπαίοι, αν και όχι ως μέλη της ΕΕ. Αν αυτή η συμφωνία αποτύχει, δεν θα οφείλεται σε κακή πρόθεση, αλλά στον αυθορμητισμό της καρδιάς». Η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ χωρών της ΕΕ και μη-μελών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας ότι μόνο όσοι δικαιούνται διεθνή προστασία θα εισέρχονται στην Ευρώπη.

Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, που είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφορά στη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων ταυτοποίησης και υποβολής αιτήσεων ασύλου στη βόρεια Αλβανία. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η παραμονή των μεταναστών σε αυτά τα κέντρα δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα, με χωρητικότητα 3.000 ατόμων, και ότι η επιτήρηση θα γίνεται από αλβανικές δυνάμεις, ενώ θα ισχύει ο ιταλικός νόμος εντός των δομών.

Η ιταλική Κεντροαριστερά εξέφρασε την αντίθεσή της στη συμφωνία, με το Δημοκρατικό Κόμμα να επισημαίνει ότι δεν λύνει τα προβλήματα και μπορεί να προκαλέσει ζητήματα σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς. Παρόμοια πολιτική ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία, που έχει δημιουργήσει κλειστά κέντρα στη Ρουάντα για την υποβολή αιτήσεων ασύλου, μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ με το Brexit.

Exit mobile version