Συνέντευξη Μητσοτάκη για τον υπερτουρισμό στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας ‘’Reimagine Tourism in Greece‘’ : “Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει”

Συνέντευξη Μητσοτάκη για τον υπερτουρισμό στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας ‘’Reimagine Tourism in Greece‘’ : "Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με τον Διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξη Παπαχελά, στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά την εκδήλωση της πρωτοβουλίας “Reimagine Tourism in Greece”, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερτουρισμού, αλλά πρόβλημα μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών σε συγκεκριμένους προορισμούς και μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων μηνών του έτους. «Όχι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, αντιμετωπίζει ζητήματα μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών σε συγκεκριμένους, λίγους προορισμούς, λίγους μήνες το χρόνο – Αλλά δεν έχει τέτοιο πρόβλημα και δεν πρέπει να αποκτήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα εξυπηρέτησης των τουριστών που παρατηρούνται σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου κατά την τουριστική περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι οι υποδομές σε αυτά τα νησιά δοκιμάζονται. «(…) Σε κάποια νησιά του Αιγαίου κάποιους μήνες το χρόνο αρχίζουμε να έχουμε προβλήματα εξυπηρέτησης τουριστών λόγω υποδομών, όπου οι αυτές δοκιμάζονται. Αν είχαμε καλύτερες υποδομές θα μπορούσαμε να έχουμε και περισσότερους τουρίστες (…)», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι το σημαντικό ερώτημα είναι αν η χώρα θέλει να υποδεχθεί περισσότερους τουρίστες ή τουρίστες που να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

Σχετικά με τις υποδομές, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ των υποδομών εθνικής εμβέλειας και αυτών που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. «Να διαχωρίσουμε τις υποδομές σε εθνικής εμβέλειας και σε εκείνης που εξαρτώνται από την τοπική αυτοδιοίκηση (…) Η χώρα μας έχει πολύ σύγχρονα αεροδρόμια, έναν ιδιωτικό, εθνικό αερομεταφορέα, καινούριους αυτοκινητόδρομους που προσφέρουν αναπτυξιακές δυνατότητες, ενώ προχωρήσαμε σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια μας», ανέφερε.

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά υπολείπονται βήματα για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. «Έπρεπε να καλύψουμε ένα χαμένο έδαφος. Έχουμε προχωρήσει, αλλά δεν είμαστε εκεί που θέλουμε (…)», είπε, ενώ ειδικά για την ανακύκλωση σημείωσε ότι απαιτείται η συμμετοχή των τοπικών αρχών. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Τήλο, όπου έχει επιτευχθεί σε σχεδόν απόλυτο βαθμό.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη μελέτης του προβλήματος της διαχείρισης του νερού, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως «κρίσιμη παράμετρο», και επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη ανά περιοχή για την εξεύρεση λύσεων. «Προς το παρόν είμαστε στη λογική των προσωρινών λύσεων, αλλά σχεδιάζουμε και τις μακροπρόθεσμες λύσεις. Για παράδειγμα το να δώσουμε λύση στις αφαλατώσεις των νησιών, θα μπορούσε να γίνει πιο συνολικά, με τη βοήθεια της ΕΥΔΑΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα προβλήματα που σχετίζονται με την ανοικοδόμηση σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. «Γνωρίζουμε ότι Μύκονος και Σαντορίνη είναι δύο νησιά με πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία. Την ίδια στιγμή αυτές οι πιέσεις είναι αντιπαραγωγικές για το ίδιο το τουριστικό προϊόν και εμείς δεν πιστεύουμε στην αυτορύθμιση εκεί, δεν θέλουμε δηλαδή να γίνει ζημιά εκεί για να προσαρμοστεί η αγορά (…)», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση της κρουαζιέρας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη ελέγχου του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν ορισμένους τουριστικούς προορισμούς, λέγοντας: «Στην κατεύθυνση αυτή παρεμβαίνουμε, όπως στο ζήτημα της κρουαζιέρας για παράδειγμα. Το να βάλουμε ένα εισιτήριο στην κρουαζιέρα και να ελέγξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια αυτούς τους προορισμούς είναι λογικά βήματα (…) Η Σαντορίνη χρειάζεται κατεπειγόντως ένα νέο λιμάνι και ήδη το δρομολογούμε αυτό».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα επιβληθούν σταδιακά περιορισμοί στη δόμηση, σε εναρμόνιση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Ιδιαίτερα για την εκτός σχεδίου δόμηση που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα θα μπουν περιορισμοί και πιστεύω ότι καλώς θα μπουν (…)», ανέφερε. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα της δόμησης, αναφέροντας πως «έχουμε επίσης ζητήματα με τον νέο οικοδομικό κανονισμό, είχαμε μια σημαντική δίκη πρόσφατα και θέλω να σημειώσω ότι είναι σημαντικό εκεί να έχουμε μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα της δόμησης… όχι μόνο το ύψος». Πρόσθεσε δε, ότι το ίδιο το ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα του.

Exit mobile version