Οι Ουκρανικές αρχές εξέδωσαν εντολή για εκκένωση της πόλης του Κουπιάνσκ στο Χάρκοβο – Σφίγγουν τον κλοιό οι ρωσικές δυνάμεις

Οι Ουκρανικές αρχές εξέδωσαν εντολή για εκκένωση της πόλης του Κουπιάνσκ στο Χάρκοβο - Σφίγγουν τον κλοιό οι ρωσικές δυνάμεις

Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν την Τρίτη την εκκένωση της πόλης Κουπιάνσκ και άλλων τριών κοινοτήτων στην βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους, δυσκολεύοντας την παροχή βασικών υπηρεσιών ενόψει του χειμώνα.

Η εντολή εκκένωσης περιλαμβάνει την πόλη Κουπιάνσκ, έναν στρατηγικό σιδηροδρομικό κόμβο στις όχθες του ποταμού Οσκίλ, καθώς και την πόλη Μποροβά, η οποία βρίσκεται κοντά στο Ιζιούμ, άλλο σημαντικό εμπορικό κόμβο της περιοχής.

Το Κουπιάνσκ έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά ανακαταλήφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις μήνες αργότερα.

Ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου, Ολέχ Σινιεχούμποφ, μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, εξήγησε ότι έχει δοθεί εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης λόγω της συνεχούς απειλής. «Η πιο σοβαρή κατάσταση παρατηρείται στην περιοχή του Κουπιάνσκ. Στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ δεν μπορούμε πλέον να διασφαλίσουμε την αποκατάσταση βασικών υποδομών όπως ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ύδρευση λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα συνεργεία που επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες δέχονται αμέσως ρωσικά πυρά.

Ο Σινιεχούμποφ σημείωσε πως έχουν στηθεί κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων στο Χάρκοβο για να υποστηρίξουν τους εκτοπισμένους κατοίκους. Περίπου 4.000 άνθρωποι κινδυνεύουν στην ανατολική όχθη του Οσκίλ και άλλοι 3.000 στη δυτική όχθη του ποταμού.

Η πόλη Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ουκρανίας, βρίσκεται δυτικά του Κουπιάνσκ και έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων με πυραύλους και drones καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, καταλαμβάνοντας κοινότητες καθώς προχωρούν προς τα δυτικά και σφυροκοπούν περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου, επικεντρώνοντας τις επιθέσεις τους κυρίως στο Κουπιάνσκ και τις γύρω περιοχές.

Exit mobile version