ΗΠΑ: Σοκ στη κοινή γνώμη από την άγρια και βίαιη σύλληψη Αφροαμερικανού κωφού με εγκεφαλική παράλυση στην Αριζόνα

ΗΠΑ: Σοκ στη κοινή γνώμη από την άγρια και βίαιη σύλληψη Αφροαμερικανού κωφού με εγκεφαλική παράλυση στην Αριζόνα

Οργανώσεις που μάχονται για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία εξέφρασαν έντονη αγανάκτηση μετά τη δημοσίευση βίντεο που απεικονίζει δύο αστυνομικούς στο Φοίνιξ της Αριζόνα να προχωρούν σε βίαιη σύλληψη ενός κωφού Αφροαμερικανού με εγκεφαλική παράλυση.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί Μπέντζαμιν Χάρις και Κάιλι Σου χρησιμοποίησαν τέιζερ και γρονθοκόπησαν τον 34χρονο Ταϊρόν ΜακΆλπιν, ο οποίος κατηγορήθηκε για επίθεση και αντίσταση κατά της αρχής. Το περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο, αλλά έγινε γνωστό μέσω των μέσων ενημέρωσης μόλις προχθές, αφού δημοσιεύθηκε το βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών.

Το NBC News μετέδωσε ότι το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του ΜακΆλπιν. Στο βίντεο φαίνεται ο ΜακΆλπιν να περπατά, ενώ ο Χάρις του φωνάζει να σταματήσει. Όταν δεν υπήρξε ανταπόκριση, ο αστυνομικός βγήκε από το περιπολικό και τον γρονθοκόπησε, με τη Σου να επεμβαίνει λίγο αργότερα. Ο ΜακΆλπιν δέχθηκε τουλάχιστον 10 γροθιές, ενώ οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επανειλημμένα το τέιζερ εναντίον του.

Η οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων Arizona NAACP ζήτησε να τεθούν οι αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα και να διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν. «Ο Ταϊρόν δεν ήταν ύποπτος για κάποιο έγκλημα, και είχε δυσκολία στην επικοινωνία», δήλωσε ο Αντρέ Μίλερ, στέλεχος της οργάνωσης.

Η Επιτροπή της Αριζόνα για τους Κωφούς και τους Βαρήκοους εξέφρασε απογοήτευση και ανέφερε ότι είχε παράσχει ενημερωτικό υλικό στην αστυνομία για το πώς να επικοινωνούν με άτομα με απώλεια ακοής, αλλά αυτό δεν εφαρμόστηκε.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε καταγγείλει στο παρελθόν υπερβολική χρήση βίας και διακρίσεις από το αστυνομικό τμήμα του Φοίνιξ. Σύμφωνα με το NBC News, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν για την αναπηρία του ΜακΆλπιν πριν τη σύλληψη.

Το αστυνομικό τμήμα διερευνά το περιστατικό, ενώ ο δικηγόρος του ΜακΆλπιν ανέφερε ότι στόχος του είναι να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον του πελάτη του. Ο ΜακΆλπιν πέρασε 24 ημέρες στη φυλακή προτού αποφυλακιστεί με όρους, και έχει δηλώσει αθώος. Οι αστυνομικοί παραμένουν στις θέσεις τους.

Exit mobile version