Προειδοποιητικές βολές Σαμαρά για Κυπριακό και Αιγαίο: «Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες»

Προειδοποιητικές βολές Σαμαρά για Κυπριακό και Αιγαίο: «Τα "ήρεμα νερά", όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαφοροποιώντας τη θέση του από την γραμμή της κυβέρνησης, μίλησε με έντονο και επιθετικό λόγο για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κύπρο. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, με τις διαπραγματεύσεις για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό να είναι σε εξέλιξη, ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη η χώρα να αποφύγει “νέους εμπαιγμούς” και “λύσεις” που θα είναι άδικες και επιζήμιες, όπως αυτές που, σύμφωνα με τον ίδιο, συζητούνται παράλληλα με τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

Υπογράμμισε ότι οποιεσδήποτε “λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης” οδηγούν στην πλήρη τουρκοποίηση, επισημαίνοντας ότι τα “ήρεμα νερά”, όταν συνοδεύονται από αποδοχή τετελεσμένων, προκαλούν στο τέλος μεγάλες φουρτούνες. Αναφερόμενος στις πρόσφατες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως είναι ανεύθυνο να σχολιάσει τις εξελίξεις, αλλά επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, διότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε νέες κρίσεις.

Στην εκδήλωση για τη βράβευση των γυναικών της Κύπρου, ο κ. Σαμαράς τόνισε την ευθύνη της Ελλάδας ως “Μητέρα Πατρίδα” και εγγυήτρια δύναμη. Ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να στέκεται δίπλα στην Κύπρο, υποστηρίζοντας μια αδιαίρετη και ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, απαλλαγμένη από την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και με την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Υπογράμμισε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αφορούσε ολόκληρο το νησί, με μόνο το βόρειο τμήμα υπό προσωρινή αναστολή λόγω της κατοχής.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής, όπως επιχειρήθηκε και με το σχέδιο Ανάν, δεν αποτελεί λύση, αλλά “πλήρη υποταγή”. Ο στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι η τερματισμός της κατοχής και η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Επίσης, τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ από το 2005.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η διάλυση του Κυπριακού κράτους θα οδηγήσει στη συρρίκνωση και τον διαμελισμό της Ελλάδας. Τόνισε ότι είναι ζήτημα συνείδησης και επιβίωσης, λέγοντας πως “σώζοντας την Κύπρο, σώζουμε την Ελλάδα”.

Exit mobile version