Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επέβαλαν στα τηλεοπτικά κανάλια να μην προβάλουν πλέον εικόνες ανθρώπων και ζώων

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επέβαλαν στα τηλεοπτικά κανάλια να μην προβάλουν πλέον εικόνες ανθρώπων και ζώων

Δύο τηλεοπτικοί σταθμοί στη βόρεια επαρχία Ταχάρ του Αφγανιστάν σταμάτησαν να προβάλλουν πλάνα με ζωντανά πλάσματα, συμμορφούμενοι με τις οδηγίες της αστυνομίας ηθών, όπως ανέφεραν σήμερα δημοσιογράφοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της επαρχίας απαγορεύτηκε η βιντεοσκόπηση ζωντανών όντων και η μετάδοση τέτοιων εικόνων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Έκλυσης των Ηθών (PVPV), που επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος.

Το υπουργείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εφαρμόσει σταδιακά έναν νέο νόμο που απαγορεύει στα μέσα ενημέρωσης τη χρήση φωτογραφιών και βίντεο με ανθρώπους και ζώα. Αυτοί οι κανονισμοί βασίζονται στη σκληρή ερμηνεία της σαρία που προωθεί η κυβέρνηση των Ταλιμπάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2021.

Ένας δημοσιογράφος ανέφερε ότι το ιδιωτικό κανάλι Mah-e-Naw της επαρχίας πλέον προβάλλει μόνο το λογότυπό του και ήχο, ενώ η δημόσια τηλεόραση RTA συνέχισε να μεταδίδει προγράμματα που δείχνουν ανθρώπους και ζώα.

Οι δημοσιογράφοι της περιοχής, υπό το φόβο αντιποίνων, ανέφεραν ότι τα τοπικά μέσα περιόρισαν τις παραγωγές τους μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από το PVPV. «Μετά τη συνάντηση, μας είπαν ότι επιτρέπεται να κάνουμε ρεπορτάζ μόνο με ήχο, χωρίς εικόνες που δείχνουν ζώα ή ανθρώπους», ανέφερε ένας δημοσιογράφος.

Πρόσθεσε ότι δημοσιογράφοι από την κρατική και τα περιφερειακά μέσα αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν. Παρόμοιες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον δύο άλλες επαρχίες του Αφγανιστάν, καθώς ο νέος νόμος θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, από το 1996 έως το 2001, η τηλεόραση και οι εικόνες ζωντανών όντων είχαν επίσης απαγορευτεί σε όλη τη χώρα.

Exit mobile version