Απάντηση Μητσοτάκη στους επικριτές για τις συνομιλίες με Τουρκία: «Πατριώτες της φακής» όσοι επικρίνουν το διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας

Απάντηση Μητσοτάκη στους επικριτές για τις συνομιλίες με Τουρκία: «Πατριώτες της φακής» όσοι επικρίνουν το διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε την Πέμπτη σφοδρή κριτική κατά των «υπερπατριωτών» και των «πατριωτών της φακής», αναφερόμενος σε εκείνους που επικρίνουν συνεχώς τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας. Από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις σχετικά με το Μεταναστευτικό.

Σχετικά με τις ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την κριτική για τα εθνικά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «διαχωρίζω τις θέσεις του κ. Σαμαρά. Είναι σεβαστές οι απόψεις του, ο οποίος όμως επίσης είχε και αυτός συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και επί της θητείας του πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος σε ακραίες φωνές που προέρχονται κυρίως από τη δεξιά, είπε: «Υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα, από κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από κάποια μέσα ενημέρωσης, που μας κατηγορούν για προδοσία επειδή συζητάμε με την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός ρώτησε χαρακτηριστικά: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν προστατεύαμε τα σύνορα στον Έβρο; Όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ή όταν αγοράζαμε τα Rafale και παραγγέλναμε τα F-35;».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στους «πατριώτες της φακής», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ικανή να συνομιλεί πολιτισμένα με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, ούτε ότι προδίδουμε τα εθνικά μας συμφέροντα». Πρόσθεσε πως η χώρα έχει πληρώσει ακριβά αυτήν την ακραία ρητορική στο παρελθόν, η οποία δεν προσφέρει ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τουρκία. «Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Ερντογάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Όλοι αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο πατριώτη από εμάς, υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».

Exit mobile version