Έρχονται αλλαγές στις ρυθμίσεις για δόμηση εκτός σχεδίου – Κατάργηση της δουλείας διόδου για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Έρχονται αλλαγές στις ρυθμίσεις για δόμηση εκτός σχεδίου - Κατάργηση της δουλείας διόδου για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Η κυβέρνηση προχωρά σε νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέδριο για τον τουρισμό στην Ελλάδα, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Καθημερινή». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές, περιλαμβάνοντας την κατάργηση της δουλείας διόδου για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, μέτρο που είχε προταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά είχε ανασταλεί πριν από τις ευρωεκλογές λόγω αντιδράσεων.

Με βάση το προηγούμενο προσχέδιο, για να επιτραπεί η δόμηση σε τυφλά οικόπεδα (χωρίς πρόσβαση σε δρόμο), έπρεπε να υπάρχει σύσταση δουλείας πριν από το 1985, η οποία να επιτρέπει τη διέλευση από γειτονικό οικόπεδο και να εξυπηρετεί κτίσμα με νόμιμη άδεια μέσω ιδιωτικής συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επιβάλλουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση και ότι οι νέοι κανόνες θα θεσπιστούν μέσω των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, τα οποία θα είναι έτοιμα σε δύο με τρία χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι νέοι κανόνες για την εκτός σχεδίου δόμηση θα έχουν προσωρινό και οριζόντιο χαρακτήρα, έως ότου ολοκληρωθούν τα πολεοδομικά σχέδια. Εξήγησε επίσης ότι είναι αναγκαίοι οι περιορισμοί, καθώς πολλά ελληνικά νησιά δεν έχουν παραδοθεί στην άναρχη δόμηση και χρειάζονται προστασία. Προτιμά, όπως είπε, να ενθαρρύνει την αγορά εξοχικών σε οικισμούς, παρά να επιβαρύνεται η εκτός σχεδίου δόμηση με διάσπαρτα κτίσματα.

Για τη χρονική υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων, οι απόψεις διίστανται. Ορισμένες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι το νέο πλαίσιο θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Exit mobile version