Γιατρός, επί ένα μήνα συνταγογραφούσε στη μητέρα του φάρμακα και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο – Του καταλογίστηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ

Γιατρός, επί ένα μήνα συνταγογραφούσε στη μητέρα του φάρμακα και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο - Του καταλογίστηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ

Περίπου 100 γιατροί έχουν εντοπιστεί πρόσφατα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για υπερσυνταγογράφηση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας. Οι πρώτες κλήσεις για απολογίες έχουν ήδη σταλεί, ενώ αρκετές υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στον οικονομικό εισαγγελέα και την αστυνομία.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε ότι επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ σε γιατρό που είχε συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μητέρα του και τα εκτελούσε στο ίδιο φαρμακείο, μέσα σε ένα μόλις μήνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ζημιά που προκαλείται στο Δημόσιο από πλασματική συνταγογράφηση ανέρχεται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με το συνολικό ποσό της ζημίας να μπορεί να φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ αν το φαινόμενο υπολογιστεί σε βάθος 10ετίας.

Ο έλεγχος και η καταπολέμηση αυτών των φαινομένων πραγματοποιείται μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, το οποίο παρέχει δεδομένα σχετικά με την αυξημένη συνταγογράφηση και την εκτέλεση των φαρμάκων. Οι νέες τεχνολογίες που έχουν εγκατασταθεί επιτρέπουν την παρακολούθηση των ΑΜΚΑ που εμφανίζουν υπερβολική συνταγογράφηση, των γιατρών που τα συνταγογραφούν και των φαρμακείων που εκτελούν τις συνταγές, επιτρέποντας την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της κλοπής εις βάρος του συστήματος υγείας.

Exit mobile version