Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, είναι νεκρός, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς.

«Ο κατά συρροή δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ευθύνεται για τη σφαγή και τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες», δήλωσε ο Κατς.

Λίγο αργότερα, και ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στη νότια Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη.

«Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης της σορού, επιβεβαιώνεται ότι ο Γιαχία Σινουάρ εξοντώθηκε», ανέφερε κοινή δήλωση του ισραηλινού στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με το Channel 12, τα στρατεύματα των IDF δεν γνώριζαν ότι ο Σινουάρ βρισκόταν στο κτίριο που επρόκειτο να βομβαρδίσουν. Αρχικά εντόπισαν μαχητές της Χαμάς να εισέρχονται στο κτίριο και διέταξαν την επίθεση. Μετά την κατάρρευση του κτιρίου, οι Ισραηλινοί στρατιώτες πλησίασαν την περιοχή για να επιβεβαιώσουν εάν είχαν εξοντωθεί οι στόχοι και εκεί διαπίστωσαν ότι ένας από τους νεκρούς έμοιαζε πολύ με τον Σινουάρ.

Σε κοινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού και της Σιν Μπετ, αναφέρθηκε ότι τρεις τρομοκράτες εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε ένα κτίριο. Οι μαχητές της Χαμάς είχαν ανοίξει πυρ εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι αντέδρασαν και στη συνέχεια μπήκαν στο κτίριο. Όταν αναγνώρισαν τα πτώματα, κατάλαβαν ότι ένας από τους νεκρούς ήταν ο ηγέτης της Χαμάς.

Το ισραηλινό κέντρο ασφαλείας γνώριζε εδώ και μήνες ότι ο Σινουάρ κρυβόταν στη γειτονιά Τελ Σουλτάν της Ράφα και πίστευαν ότι κρυβόταν σε υπόγεια τούνελ. Οι πληροφορίες που είχαν λάβει ανέφεραν ότι βρισκόταν στην περιοχή με έξι ομήρους που είχαν ανακτηθεί μετά την εκτέλεσή τους από τους IDF στα τέλη Αυγούστου.

Οι IDF ξεκίνησαν μια επιχείρηση στην περιοχή με τον στόχο να εξουδετερώσουν τη στρατιωτική δύναμη της Χαμάς, ενώ ο πραγματικός σκοπός τους ήταν να εξοντώσουν τον Σινουάρ, όπως αναφέρουν τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης. Αρχικά, τα ισραηλινά στρατεύματα πίστευαν ότι ο Σινουάρ ήταν ανάμεσα στους 26 μαχητές της Χαμάς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αλλά αργότερα συνειδητοποίησαν ότι δεν βρισκόταν ανάμεσά τους.

Στο κτίριο όπου βρέθηκαν οι τρεις τρομοκράτες δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπήρχαν όμηροι. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι οι έξι όμηροι που είχαν δολοφονηθεί βρέθηκαν κοντά στον Σινουάρ πριν από λίγες εβδομάδες. Πιθανότατα, μετά τη δολοφονία τους, ο Σινουάρ μετακινούνταν συνεχώς από μέρος σε μέρος.

Οι IDF δεν είχαν ακριβή πληροφόρηση για το πού βρισκόταν ο Σινουάρ, και οι στρατιώτες συνειδητοποίησαν ότι ήταν αυτός μόνο μετά την επιχείρηση.

Exit mobile version