Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου

Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου

Η Βάσω Παπανδρέου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Η κηδεία της θα τελεστεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 15:00, στα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Ως κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε καθήκοντα Επιτρόπου στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, από το 1989 έως το 1993. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ήρθε σε σύγκρουση με ηγέτες συντηρητικών πολιτικών, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ. Ως υπουργός Εσωτερικών, θεμελίωσε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και με δική της πρωτοβουλία εισήχθη νομοθεσία που προέβλεπε τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών του 2002.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της, μετά από τα συλλυπητήρια που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου της, σημειώνοντας ότι «υπήρξε αντίπαλο δέος της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και περιγράφοντάς την ως μια πολιτικό «με ένα απαράμιλλο θάρρος στην άποψή της, δεν διαπραγματευόταν ποτέ και δεν υποχωρούσε από τις απόψεις της». Ο κ. Κουκουλόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι είχε προβλέψει έγκαιρα τους κινδύνους από την αύξηση των ανισοτήτων.

Η Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στη Βάσω Παπανδρέου, την χαρακτήρισε «μια σπουδαία γυναίκα» που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών στην πολιτική, κατά της έμφυλης βίας και υπέρ της ισότητας των φύλων. Τόνισε ότι «δεν ξεχώριζε νεαρότερες», παρά το γεγονός ότι η ίδια ανήκε στον Συνασπισμό και όχι στο ΠΑΣΟΚ. Η κ. Δούρου θυμήθηκε επίσης τη στιγμή που η Βάσω Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή της στην Τεχεράνη, φόρεσε καπέλο αντί για μαντήλα, δείχνοντας τη στάση της απέναντι στα ζητήματα αυτά.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Οικονόμου, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, επισημαίνοντας ότι η Βάσω Παπανδρέου «κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της χώρας».

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή της Βάσως Παπανδρέου και στους αγώνες της για τη συμμετοχή των γυναικών στον δημόσιο βίο, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας της σε αυτή την πορεία.

Τον θάνατό της γνωστοποίησε ο θεράπων γιατρός της, Παναγιώτης Λούσκος με ανάρτησή του στο Facebook.

Exit mobile version