Σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου

614: Ο βασιλιάς Χλωτάριος Β’ εκδίδει το Έδικτο του Παρισιού, το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα των Φράγκων ευγενών και απαγορεύει στους Εβραίους να κατέχουν δημόσια αξιώματα στη Φραγκία.

1009: Ο Ναός του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ καταστρέφεται από τον Αιγύπτιο χαλίφη Αλ-Χακίμ μπι-Αμρ Αλλάχ, διώκτη των Χριστιανών.

1081: Οι Νορμανδοί υπό τον Ρομπέρτ Γκισκάρντ νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Αλέξιο Κομνηνό στη μάχη του Δυρραχίου.

1356: Ισχυρός σεισμός καταστρέφει τη Βασιλεία, το πιο σημαντικό ιστορικό σεισμολογικό γεγονός βόρεια των Άλπεων.

1685: Εκδίδεται το Διάταγμα του Φοντενεμπλό από τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’, με το οποίο ανακαλείται το Διάταγμα της Νάντης, αφαιρώντας τη θρησκευτική ελευθερία από τους Ουγενότους.

1776: Καταγράφεται το πρώτο κοκτέιλ σε ένα μπαρ της Νέας Υόρκης.

1808: Το Βέλγιο προσαρτά το Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό.

1842: Ο Σάμιουελ Μορς θέτει σε λειτουργία τον πρώτο τηλέγραφο.

1843: Σεισμός 6,5 Ρίχτερ πλήττει τη Χάλκη στη Δωδεκάνησο, σκοτώνοντας 600 ανθρώπους.

1851: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά το μυθιστόρημα «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ, με αρχικό τίτλο «Η Φάλαινα».

1860: Οι Βρετανοί καταστρέφουν το Γουάνμινγκγιαγκ και αναγκάζουν τον αυτοκράτορα της Κίνας να υπογράψει τη Σύμβαση του Πεκίνου.

1867: Οι ΗΠΑ αποκτούν την Αλάσκα από τη Ρωσία για 7,2 εκατομμύρια δολάρια.

1912: Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Έδεσσα, ενώ το τορπιλοβόλο 11 βυθίζει το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ».

1921: Ιδρύεται η Κριμαϊκή Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

1922: Ιδρύεται το BBC ως British Broadcasting Company.

1934: Ανεμοστρόβιλος πλήττει τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, με τρεις νεκρούς και 40 τραυματίες.

1944: Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας επιστρέφει στην Αθήνα και ο Γεώργιος Παπανδρέου υψώνει ξανά την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη.

1967: Το σοβιετικό σκάφος «Venera 4» φτάνει στην Αφροδίτη και μετρά την ατμόσφαιρά της.

1979: Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1981: Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στην εξουσία, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να ηγείται του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές και να κερδίζει με ποσοστό 48,06%. Η Νέα Δημοκρατία, του Γεωργίου Ράλλη, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 35,86%, ενώ το ΚΚΕ συγκέντρωσε 10,93%. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, στις οποίες τα κόμματα της Αριστεράς κατέγραψαν σημαντική άνοδο. Αυτές οι εκλογές σηματοδότησαν την απαρχή μιας νέας πολιτικής εποχής για τη χώρα.

1991: Το Ανώτατο Συμβούλιο του Αζερμπαϊτζάν εγκρίνει την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση.

1993: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ορκίζεται για δεύτερη θητεία πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1994: Η Βόρεια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλήγουν σε συμφωνία για την επίβλεψη και τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών των δύο χωρών να αποτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην περιοχή.

1995: Η Γιουγκοσλαβία και η Βοσνία κάνουν το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, αποφασίζοντας την ίδρυση γραφείων σύνδεσης. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την προσπάθεια για ειρήνη και συνεργασία μετά τον καταστροφικό πόλεμο στα Βαλκάνια.

2004: Ο γνωστός Έλληνας αθλητικογράφος Φίλιππος Συρίγος δέχεται δολοφονική επίθεση από δύο αγνώστους λίγο μετά τις 4 μ.μ. έξω από τον ραδιοφωνικό σταθμό Sport FM. Οι δράστες τον τραυματίζουν σοβαρά με μαχαίρι στην πλάτη και με σιδηρογροθιά ή σιδηρολοστό στο κεφάλι. Ο Συρίγος μεταφέρεται στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, όπου υποβάλλεται σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση λόγω κινδύνου αιμορραγικού σοκ.

2005: Ο τυφώνας «Βίλμα» γίνεται ο δωδέκατος της χρονιάς στον Ατλαντικό, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του 1969 για τον μεγαλύτερο αριθμό τυφώνων σε ένα έτος. Ο «Βίλμα» κινείται απειλητικά προς την Κεντρική Αμερική, προκαλώντας ανησυχία για τις επιπτώσεις της καταιγίδας.

2021: Η Ρωσία ανακοινώνει ότι θα διακόψει την αποστολή της στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, ως αντίδραση στην απέλαση οκτώ Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Μαζί με την αναστολή της αποστολής, η Ρωσία αποφάσισε επίσης να κλείσει το γραφείο πληροφοριών του ΝΑΤΟ στη Μόσχα, καθώς και τη θέση του στρατιωτικού συνδέσμου. Αυτές οι κινήσεις κλιμακώνουν την ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που οι σχέσεις τους είναι ήδη ιδιαίτερα τεταμένες.

2021: Ο Egor Babaev και οι συνεργάτες του στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH δημοσιεύουν ενδείξεις για μια νέα κατάσταση της ύλης, τα τετράδυμα ηλεκτρονίων.

2021: Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ξεκινά στην Ολυμπία χωρίς κοινό.

Exit mobile version