Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Β. Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας

Βέλγιο: Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Β. Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα έγινε το 21ο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που συνάπτει παρόμοια διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.

Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά την ένταξη της Ελλάδας και της Ε.Ε. στην Κοινή Δήλωση των G7 τον Ιούλιο του 2023, η οποία προβλέπει μακροπρόθεσμη υποστήριξη για την ασφάλεια της Ουκρανίας, και σχετίζεται με τη συμφωνία Ε.Ε.-Ουκρανίας που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024, επίσης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία που έχει στόχο την πολύπλευρη υποστήριξη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, στη στήριξη της ενταξιακής της πορείας προς την Ε.Ε. και προβλέπει συνεργασίες σε τομείς όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η πολιτιστική κληρονομιά και, κυρίως, η ανοικοδόμηση της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανοικοδόμηση της Οδησσού, την οποία ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να υποστηρίξει κατά την επίσκεψή του στην πόλη τον περασμένο Μάρτιο, λόγω των ιστορικών δεσμών της με την Ελλάδα.

Η ανοικοδόμηση δημιουργεί ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο για συνεργασίες με ευρωπαϊκές και ουκρανικές εταιρείες. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνεργασία στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών και των logistics.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε διοργανώσει ένα μεγάλο Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και με γνώμονα τη διατήρηση των εγχώριων αμυντικών δυνατοτήτων, βάσει των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Exit mobile version