Συνάντηση Ερντογάν – Σολτς στην Κωνσταντινούπολη: «Σχέδιο εν εξελίξει η πώληση Eurofighter στην Τουρκία»

Συνάντηση Ερντογάν - Σολτς στην Κωνσταντινούπολη: «Σχέδιο εν εξελίξει η πώληση Eurofighter στην Τουρκία»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκαν στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και άλλες σημαντικές διμερείς και διεθνείς εξελίξεις.

Ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως βλέπει θετικά βήματα προς “μια πιο θετική κατεύθυνση” και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε σταθερές και φιλικές σχέσεις.

Στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν οριστικές αποφάσεις. Ο Σολτς, ερωτηθείς σχετικά με την επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει ευρωπαϊκά μαχητικά Eurofighter και την άρνηση του Βερολίνου, δήλωσε ότι “υπάρχουν σχέδια που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο” και ανέφερε διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την επιθυμία να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος στην προμήθεια αμυντικών προϊόντων και εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Σολτς για τις προσπάθειές του.

Παρά τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ισπανίας στην πώληση των μαχητικών Eurofighter Typhoon, η Γερμανία παραμένει διστακτική, καθυστερώντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η Τουρκία επιδιώκει την αγορά 20 μαχητικών αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μακροπρόθεσμο στόχο την απόκτηση 40 μαχητικών.

Η διαφωνία τους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φάνηκε έντονα κατά τις δηλώσεις τους. Ο Σολτς τόνισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, αναφερόμενος στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, και υπογράμμισε την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και προώθηση της λύσης των δύο κρατών. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν εξέφρασε την αντίθεσή του στις ενέργειες του Ισραήλ, λέγοντας ότι πρέπει να μπει ένα “στοπ” στη βία, ενώ ανέφερε ότι οι θάνατοι χιλιάδων ανθρώπων αποτελούν μια σφαγή που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Στο μεταναστευτικό, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν επίσης διαφορετικές θέσεις. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία διατηρεί τις πόρτες της ανοιχτές για πρόσφυγες από τη Συρία, κάνοντας ειδική αναφορά στους Τουρκομάνους, ενώ ο Σολτς ανέφερε την ανάγκη συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης.

Τέλος, αναφέρθηκαν στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου στις χώρες της ζώνης Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες, με τον Σολτς να παραδέχεται τα παράπονα της Τουρκίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα γερμανικά προξενεία εκδίδουν τις περισσότερες βίζες παγκοσμίως. Στο ζήτημα του διμερούς εμπορίου, ο Ερντογάν ανέφερε πως ο ετήσιος όγκος συναλλαγών ανέρχεται στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο να αυξηθεί στα 60 δισεκατομμύρια.

Exit mobile version