Νέες παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και σε άλλους κλάδους

Νέες παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και σε άλλους κλάδους

Η επιχείρηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δείχνει να αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα, δίνοντας την ευκαιρία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να σχεδιάσει νέες στρατηγικές για τη μείωση των φόρων την επόμενη τριετία.

Οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η σταδιακή ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε περισσότερους τομείς της οικονομίας, σε συνδυασμό με τους ελέγχους της ΑΑΔΕ, φαίνεται να οδηγούν προς τον στόχο της είσπραξης 2,5 δισ. ευρώ ετησίως από φοροδιαφυγή έως το 2027. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση των φορολογικών βαρών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα φορολογικά έσοδα έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καταγράφουν αύξηση 10,3% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και στην αναπτυσσόμενη οικονομία.

Η πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Από το 2025, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα γίνουν υποχρεωτικά, ενώ η χρήση POS θα επεκταθεί σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Επιπλέον, η διαδικασία για την εισαγωγή ενός νέου αυτοκόλλητου σήματος στα ταξί, το οποίο θα ενημερώνει τους πελάτες για την υποχρέωση των επαγγελματιών να δέχονται πληρωμές μέσω POS, βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρόλο που το μέτρο δεν έχει τεθεί ακόμη σε πλήρη εφαρμογή, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στα ταξί έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά, διπλασιάζοντας τους ρυθμούς του προηγούμενου έτους. Επίσης, στον κλάδο της εστίασης, ο αυξημένος δηλωθέντας τζίρος και τα δηλωθέντα φιλοδωρήματα, που αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνουν τα θετικά αποτελέσματα της αυξημένης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.

Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία του οικονομικού επιτελείου αφορά τη διεύρυνση της χρήσης των συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS, τα οποία αναμένεται να καλύψουν όλες τις επιχειρήσεις μέσα στο πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους. Ήδη, περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια ΙΒΑΝ έχουν συνδεθεί με το σύστημα IRIS, κάτι που αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των εσόδων του κράτους.

Exit mobile version