Εκπρόσωποι του κλάδου των φοροτεχνικών και λογιστών εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη νέα ρύθμιση που εισάγει σταθερό και ενιαίο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για φυσικά πρόσωπα. Μιλώντας στο newsit.gr, οι παράγοντες του κλάδου τόνισαν πως η επιτυχία του μέτρου παραμένει αμφίβολη, καθώς ο ορισμός της περιόδου από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου για την υποβολή δηλώσεων περιορίζει το χρονικό περιθώριο που είχαν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι, καθώς και οι λογιστές, για να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Μέχρι πρότινος, το άρθρο 67 του νόμου 4172/2013, που αποτελεί τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προέβλεπε διάστημα πέντε μηνών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου. Αν και κάθε χρόνο παρατηρούνταν καθυστερήσεις στην έναρξη της διαδικασίας και δίνονταν παρατάσεις, το νομοθετικό πλαίσιο αναγνώριζε την ανάγκη για επαρκές χρονικό περιθώριο. Η νέα ρύθμιση, όμως, μειώνει αυτό το περιθώριο σε τέσσερις μήνες, προκαλώντας ανησυχία για το κατά πόσο αυτός ο χρόνος επαρκεί.
Το πρόβλημα επιτείνεται από την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να καταργήσει τις παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει ευελιξία σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα ή καθυστερήσεις, όπως συνέβη φέτος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο οι φορολογούμενοι να αντιμετωπίσουν κυρώσεις και πρόστιμα, εάν δεν τηρήσουν τις προθεσμίες.
Επιπλέον, οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι η εργασία τους δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο υποβολής δηλώσεων εισοδήματος. Ο φόρτος εργασίας είναι ήδη μεγάλος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω των πολλαπλών φορολογικών υποχρεώσεων που αφορούν τον ΦΠΑ, το τέλος επιτηδεύματος, τις πλατφόρμες όπως το myData, και άλλες διαδικασίες. Η περίοδος υποβολής δηλώσεων προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη πίεση, και η μείωση του χρόνου σε συνδυασμό με τον συγχρονισμό των δηλώσεων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων, καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για λογιστές και επιχειρήσεις.