Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας: 24ωρη πανελλαδική απεργία δασκάλων και νηπιαγωγών στις 23 Οκτωβρίου

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας: 24ωρη πανελλαδική απεργία δασκάλων και νηπιαγωγών στις 23 Οκτωβρίου

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προχωρά σε πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 23 Οκτωβρίου, καλώντας σε απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα στις 12:00 στα Προπύλαια και σε ανάλογες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Οι εκπαιδευτικοί απεργούν διεκδικώντας «αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης», καταγγέλλοντας τους χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια. Όπως αναφέρουν, «οι μισθοί μας έχουν μειωθεί κατά 60% σε αγοραστική δύναμη από τα χρόνια των μνημονίων έως σήμερα, ενώ η ακρίβεια αυξάνεται συνεχώς και ο εισαγωγικός μισθός παραμένει στα 776€».

Τα βασικά αιτήματά τους περιλαμβάνουν την «επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού», καθώς και του μισθολογικού κλιμακίου του 2016-2017, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα εξασφαλίζει σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, και την ισοτιμία δικαιωμάτων μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον, ζητούν «9μηνη άδεια ανατροφής για αναπληρωτές», την εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών σε ολιγοθέσια σχολεία με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, καθώς και την εξίσωση του ωραρίου της Πρωτοβάθμιας με τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στις συμπτύξεις τμημάτων, ζητώντας τάξεις με έως 15 μαθητές στα νηπιαγωγεία και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και έως 20 μαθητές στις υπόλοιπες τάξεις. Τέλος, απαιτούν να σταματήσουν οι πειθαρχικές διαδικασίες κατά εκπαιδευτικών και να χρηματοδοτούνται τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, καλύπτοντας τις πραγματικές τους ανάγκες χωρίς την εξάρτηση από χορηγίες.

Exit mobile version