Κομματικός ανασχηματισμός ΠΑΣΟΚ: Η πρώτη μετεκλογική κόντρα Ανδρουλάκη-Δούκα

Κομματικός ανασχηματισμός ΠΑΣΟΚ: Η πρώτη μετεκλογική κόντρα Ανδρουλάκη-Δούκα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο κόμμα, δημιουργώντας ένα 9μελές πολιτικό συμβούλιο και ορίζοντας νέα πρόσωπα σε βασικές θέσεις. Συγκεκριμένα, ο Παύλος Γερουλάνος αναλαμβάνει πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ νέος εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο Κώστας Τσουκαλάς. Η πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. και πρώην Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, αναλαμβάνει υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού.

Στο νέο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά δεν περιλαμβάνονται η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ορίστηκε τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου, και ο Μιχάλης Κατρίνης, που ανέλαβε τομεάρχης Εθνικής Άμυνας.

Το 9μελές Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο αποτελείται από τους: Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Μιλένα Αποστολάκη, Θανάση Γλαβίνα, Μυρτώ Σαμαρά, Κατερίνα Σολωμού, και Γιάννη Βαρδακαστάνη.

Για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνεται ο Δημήτρης Μπιάγκης, βουλευτής Κέρκυρας, ο οποίος αναλαμβάνει υπεύθυνος Δημογραφικής Πολιτικής. Αναπληρωτής γραμματέας θα είναι ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Παύλος Γερουλάνος και Δημήτρης Μάντζος.

Οι υπεύθυνοι των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας είναι οι εξής:

Αντιδρώντας στις πρόσφατες αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίες περιλάμβαναν τη διανομή ρόλων στα στελέχη του κόμματος, τους πρώην συνυποψήφιους για την ηγεσία και την αναδιάρθρωση των τομέων κοινοβουλευτικού έργου, κύκλοι κοντά στον Χάρη Δούκα εξέφρασαν δυσαρέσκεια. Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι «στην τελική σύνθεση του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου δεν συμπεριλήφθηκαν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία». Παράλληλα, υπήρξε σαφής αιχμή σχετικά με την επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου για το ρόλο του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος.

Μέσω διαρροών από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Χάρη Δούκα για τη διατήρηση του προεκλογικού κλίματος στο ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι οι επιλογές του ως προέδρου στοχεύουν στην ενότητα και την κοινή συστράτευση των στελεχών. Πηγές ανέφεραν ότι «είναι σαφές πως οι αποφάσεις του προέδρου προάγουν τη συνοχή και τη συνεργασία όλων των στελεχών. Επίσης, θεωρούν ότι οι διαρροές που παρατείνουν άσκοπα το προεκλογικό κλίμα δεν βοηθούν».

Από την πλευρά του δημάρχου Αθηναίων, νωρίτερα, είχαν υπάρξει διαρροές που σημείωναν ότι ο Χάρης Δούκας αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου να συμμετάσχει στο «Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο» του ΠΑΣΟΚ, καθώς η σύσταση αυτού του οργάνου ήταν προεκλογική του δέσμευση. Ωστόσο, τόνιζαν πως «στην τελική σύνθεση του οργάνου δεν συμπεριλήφθηκαν όλοι οι υποψήφιοι, όπως είχε προτείνει ο Χάρης Δούκας, κάτι που θα αποδείκνυε την ενότητα στην πράξη».

Σχετικά με την Άννα Διαμαντοπούλου, κύκλοι επεσήμαναν με κριτική διάθεση πως «ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να ανατίθεται σε ένα μόνο άτομο με μονομερή πολιτική κατεύθυνση». Επίσης, υπογράμμισαν πως «οι γενικές επιλογές, οι αρμοδιότητες, οι δομές και οι θέσεις στο κόμμα και στη Βουλή δεν αποπνέουν πνεύμα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνεργασίες και υπερβάσεις».

Ωστόσο, τόνισαν ότι «παρά ταύτα, συνεχίζουμε στον δρόμο της ενότητας και της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ».

Exit mobile version