Νέα παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη για την ενεργειακή ακρίβεια

Νέα παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη για την ενεργειακή ακρίβεια

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, επανήλθε το πρωί της Δευτέρας σε ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή αγορά, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, συνεχίζοντας την κριτική που ασκούν ορισμένοι βουλευτές για το ζήτημα της ακρίβειας. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε στο Open ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας να εμφανίζει κέρδη της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, την ώρα που το ενεργειακό ζήτημα πιέζει σημαντικά την οικονομία και την κοινωνία.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν είναι υπέρ μιας ελλειμματικής επιχείρησης και υπενθύμισε ότι είχε στηρίξει την αναμόρφωση της ΔΕΗ στην αρχή της θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος μιας τέτοιας επιχείρησης πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Κακλαμάνης είχε υποβάλει ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, σχετικά με την ενεργειακή αγορά, θέτοντας επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Είχε σημειώσει στην ερώτησή του ότι η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είναι απόρροια της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα “οριακής τιμής” ωθεί τη ΔΕΗ να πουλά σε τιμές 12 φορές μεγαλύτερες από το κόστος παραγωγής, κάτι που επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Αναφερόμενος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι τέθηκε σε λειτουργία το 2020, στο πλαίσιο των απαιτήσεων των δανειστών, και ότι ο τότε αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, είχε υποστηρίξει πως θα μείωνε το κόστος ενέργειας. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιδιωκόμενα, καθώς οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται.

Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε τέσσερις στρεβλώσεις στη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, όπως το γεγονός ότι η “οριακή τιμή” διαμορφώνεται στην υψηλότερη προσφορά, η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, και η δυσλειτουργία της αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων, που οδηγεί σε πλήρη μετακύλιση των τιμών στον καταναλωτή.

Καταλήγοντας, ο κ. Κακλαμάνης υπέβαλε τέσσερα ερωτήματα προς τον υπουργό Ενέργειας:

  1. Τι ενέργειες θα γίνουν για την αναθεώρηση του target model και τη διόρθωση των στρεβλώσεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που πλήττουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους καταναλωτές;
  2. Ποιες θα είναι οι κινήσεις για να μειωθεί η εξάρτηση της αγοράς από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να αυξηθεί το μερίδιο των προθεσμιακών συμβολαίων;
  3. Πώς θα επαναξιολογηθεί το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και θα μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο;
  4. Τι θα γίνει για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, που έχει ουσιαστικά χαθεί τα τελευταία χρόνια;
Exit mobile version