Ρωσία: Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απάτη» τη διαβεβαίωση των ΗΠΑ ότι είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν για τα πυρηνικά όπλα

Ρωσία: Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απάτη» τη διαβεβαίωση των ΗΠΑ ότι είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν για τα πυρηνικά όπλα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απάτη» την πρόσφατη θέση που εκφράστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία δήλωσε πρόθυμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα χωρίς προϋποθέσεις.

«Η προτροπή να συζητήσουμε για τη στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων χωρίς όρους είναι απάτη», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Argumenty I Fakty. Πρόσθεσε επίσης: «Τι σημαίνει ‘χωρίς προϋποθέσεις’; Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί διατηρούν το δικαίωμα να μας ανακηρύξουν εχθρό στα έγγραφά τους που αφορούν το δόγμα πυρηνικών όπλων».

Η δήλωση της Ουάσιγκτον έγινε μετά την απονομή του φετινού βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, που εκπροσωπεί τους επιζώντες από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945. Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε τότε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να μειώσει την πυρηνική απειλή.

Ο κ. Λαβρόφ σχολίασε ότι η ανακοίνωση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να επιδιώκουν «στρατηγική ήττα» της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, κάτι που, κατά τον ίδιο, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Ουάσιγκτον.

Exit mobile version