ΑΣΕΠ: Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση προσλήψεων

ΑΣΕΠ: Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση προσλήψεων

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των καθυστερήσεων στις προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ. Επισήμανε τη σημασία της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών για την επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και τη στήριξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών μέσω αυξημένης μοριοδότησης της εντοπιότητας στις προσλήψεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα αντιμετωπιστεί με ένα σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε “παρών” και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός απάντησε στις κριτικές της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει αλλαγές όσες φορές χρειαστεί, εάν διαπιστώσει ότι κάποια από τα μέτρα δεν λειτουργούν όπως αναμενόταν. «Δεν θεωρώ πως οτιδήποτε νομοθετείται αποτελεί και την πλάκα του Μωυσέως», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα βελτιώνει συνεχώς τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του ΑΣΕΠ. Επεσήμανε, επίσης, ότι προτιμήθηκε η χαρτογράφηση όλων των σταδίων του διαγωνισμού για να εντοπιστούν τα προβλήματα, αντί να γίνουν απλά προσλήψεις στο ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός εξήγησε πως η καθυστέρηση σε κάποιες προσλήψεις οφείλεται σε γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως η αργοπορία κάποιων φορέων να στείλουν την αναλογία των θέσεων για τα άτομα με αναπηρία. Υπογράμμισε ότι, χάρη στη διαλειτουργικότητα με άλλες υπηρεσίες όπως ο ΕΦΚΑ και το Μητρώο Πολιτών, οι αιτήσεις των υποψηφίων θα συμπληρώνονται σχεδόν αυτόματα, μειώνοντας τον χρόνο ελέγχου και τις ενστάσεις. Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι η αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας θα συμβάλλει στη μείωση των υψηλών ποσοστών άρνησης των θέσεων στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Απαντώντας στην κριτική σχετικά με το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβραβεύσει τους αποτελεσματικούς δημοσίους υπαλλήλους, δημιουργώντας παράλληλα κίνητρα για τους υπόλοιπους ώστε να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Σημείωσε επίσης τις πρόσφατες προσλήψεις στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Η Ραλλία Χρηστίδου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα και δεν επιλύουν τα πραγματικά προβλήματα του δημόσιου τομέα. Τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και όχι να προσπαθεί να δώσει πρόσκαιρες λύσεις που δεν θα έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Χρηστίδης σχολίασε πως το νομοσχέδιο παρατείνει τα προβλήματα αντί να τα λύνει, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής.

Ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν επιλύει την υποστελέχωση, η οποία επηρεάζει όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, και όχι μόνο τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Παράλληλα, υπερψήφισε τις διατάξεις που αφορούν τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και σημείωσε ότι, παρότι οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι θετικές, η ψηφιοποίηση μπορεί να στοχεύει στην επιτάχυνση αντιλαϊκών πολιτικών.

Ο Βασίλειος Γραμμένος από την Ελληνική Λύση τόνισε την ανάγκη για άμεση πρόσληψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και άλλων ειδικών υπηρεσιών, ενώ δήλωσε τη στήριξή του στις διατάξεις για τη μοριοδότηση της εντοπιότητας και των ΑμεΑ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά επεσήμανε ότι δεν υπάρχει βελτίωση στις υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο και ότι η στρατηγική της κυβέρνησης φαίνεται να στοχεύει στην απόσυρση του κράτους από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Τέλος, η Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν επιταχύνει τις προσλήψεις, αλλά αντίθετα τις καθυστερεί. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αξιολόγηση ως μέσο πίεσης για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο Πέτρος Δημητριάδης από τους Σπαρτιάτες υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν επιλύει το πρόβλημα των κενών θέσεων στο Δημόσιο και πρότεινε την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και τη βελτίωση του κόστους διαβίωσης για να αποτραπούν οι παραιτήσεις και οι αρνήσεις των διορισμών.

Exit mobile version