Λίβανος: Οι IDF σκότωσαν και τον διάδοχο του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Βηρυτό

Λίβανος: Οι IDF σκότωσαν και τον διάδοχο του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Βηρυτό

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο Χασέμ Σαφιεντίν, που φερόταν ως ο πιθανός διάδοχος του ηγέτη της οργάνωσης, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο τμήμα της Βηρυτού στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Σαφιεντίν, ο οποίος ήταν ξάδερφος και στενός συνεργάτης του Νασράλα, είχε υψηλή θέση στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ και ήταν ένας από τους κορυφαίους κληρικούς της οργάνωσης. Ο ίδιος θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση τον Σεπτέμβριο.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι ο Σαφιεντίν βρήκε τον θάνατο σε επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα σε ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού. Στην ίδια επιχείρηση σκοτώθηκαν περίπου 25 ακόμη ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ.

Ο Σαφιεντίν είχε κηρυχθεί αγνοούμενος από τις 3 Οκτωβρίου, μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Τελικά, η σορός του βρέθηκε και το ισραηλινό στρατιωτικό σώμα, IDF, ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατό του. Μέχρι στιγμής, η Χεζμπολάχ δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη δήλωση για το περιστατικό.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ προειδοποίησε για επικείμενα πλήγματα σε συγκεκριμένες περιοχές της Βηρυτού, ζητώντας από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για την ασφάλειά τους. Ο ισραηλινός στρατός, σε μία από τις συνηθισμένες του τακτικές, ενημέρωσε δημόσια για τα επερχόμενα πλήγματα μέσω επίσημης ανακοίνωσης, συμβουλεύοντας τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να απομακρυνθούν σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από τα κτίρια που σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31 άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια δύο ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων, μία στον νότο και μία στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι επιδρομές εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με τον ισραηλινό στρατό να χτυπά ανελέητα τη Βηρυτό και τις νότιες περιοχές της.

Στην περιοχή Έρμελ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν εξαιτίας ενός ισραηλινού πλήγματος, ενώ στην πόλη Ναμπατίγια, στα νότια, άλλοι πέντε βρήκαν τον θάνατο και 21 άτομα τραυματίστηκαν.

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν ασταμάτητα για 48 ώρες με ιδιαίτερη ένταση. Το μεσημέρι της Τρίτης, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν και κατέστρεψαν ένα κτίριο στην πόλη Σιδώνα, ενώ οι βιντεοσκοπημένες εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την καταστροφή που άφησαν πίσω τους τα ισραηλινά πλήγματα.

Ο IDF είχε ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής λίγα λεπτά πριν το χτύπημα, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να εκκενώσουν τα κτίρια. Σύμφωνα με αναφορές από αραβικά μέσα ενημέρωσης, ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο είχε εκκενωθεί πριν την επίθεση.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από τη Βηρυτό, στην οποία ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση με drone κατά της πρωθυπουργικής κατοικίας του Ισραήλ. Στη συνέντευξη αναφέρθηκε η επιθετική δράση της σιιτικής οργάνωσης και η ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε απάντηση, έδωσε άδεια για τη δημοσίευση φωτογραφιών που δείχνουν τις ζημιές που υπέστη η πρωθυπουργική κατοικία από την επίθεση με το drone της Χεζμπολάχ.

Exit mobile version