Περού: Ο πρώην πρόεδρος Τολέδο καταδικάστηκε σε κάθειρξη είκοσι ετών και έξι μηνών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος

Περού: Ο πρώην πρόεδρος Τολέδο καταδικάστηκε σε κάθειρξη είκοσι ετών και έξι μηνών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος

Ο 78χρονος πρώην πρόεδρος του Περού, Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), καταδικάστηκε την Δευτέρα σε ποινή κάθειρξης είκοσι ετών και έξι μηνών από δικαστήριο στη Λίμα, στο πλαίσιο δίκης για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, που συνδέονται με την δωροληψίες από την πρώην βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ. Η υπόθεση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σκανδάλου διαφθοράς που συγκλόνισε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη καταδίκη σε πρώην πρόεδρο του Περού για την υπόθεση που ερευνήθηκε αρχικά στη Βραζιλία υπό την κωδική ονομασία Lava Jato («Πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές»).

«Το δικαστήριο αυτό εγκρίνει τα αιτήματα της εισαγγελίας» για την επιβολή «ποινής κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών στον κ. Αλεχάντρο Τολέδο Μανρίκε», ανακοίνωσε το δικαστήριο με την παρουσία του κατηγορούμενου. Ο πρώην πρόεδρος παρέμεινε ψύχραιμος καθώς άκουγε την απόφαση.

Ο Τολέδο κατηγορείται ότι έλαβε 35 εκατομμύρια δολάρια από την Οντεμπρέχτ (μετονομάστηκε σε Novonor) για να βοηθήσει την εταιρεία να εξασφαλίσει δημόσιο έργο κατασκευής οδικού δικτύου που συνδέει τις νότιες ακτές του Περού με τη δυτική Βραζιλία. Παρά τις κατηγορίες, ο Τολέδο εξακολουθεί να δηλώνει αθώος, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε υπέγραψε συμφωνία με τον Χόρχε Μπαράτα, τον επικεφαλής της Οντεμπρέχτ στο Περού.

Ο συνήγορός του, Ρομπέρτο Σου, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Ο Τολέδο συνελήφθη το 2019 στις ΗΠΑ και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Καλιφόρνια πριν εκδοθεί στο Περού τον Απρίλιο του 2023.

Εκτός από τον Τολέδο, τρεις ακόμη πρώην πρόεδροι του Περού κατηγορήθηκαν για το ίδιο σκάνδαλο, ενώ ο Άλαν Γκαρσία αυτοκτόνησε το 2019 πριν συλληφθεί. Ο εισαγγελέας Χοσέ Ντομίνγκο Πέρες κατέθεσε πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Τολέδο ζήτησε 35 εκατομμύρια δολάρια από την Οντεμπρέχτ.

Ο πρώην πρόεδρος επανειλημμένα ζήτησε επιείκεια λόγω της ηλικίας του και των προβλημάτων υγείας του, λέγοντας πως πάσχει από καρκίνο και καρδιακά προβλήματα και ζητώντας να του επιτραπεί να λάβει θεραπεία ή να πεθάνει στο σπίτι του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Οντεμπρέχτ χρημάτισε αξιωματούχους σε πάνω από δέκα χώρες για να εξασφαλίσει κρατικά έργα, με το Περού να είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το σκάνδαλο, αντιμετωπίζοντας έντονες πολιτικές κρίσεις.

Exit mobile version