ΑΕΙ: Αρχίζει άμεσα η διαγραφή «αιώνιων φοιτητών» – Ποιοι εξαιρούνται

ΑΕΙ: Αρχίζει άμεσα η διαγραφή «αιώνιων φοιτητών» - Ποιοι εξαιρούνται

Το υπουργείο Παιδείας βάζει τα πανεπιστήμια στη διαδικασία εκκαθάρισης των μητρώων τους από τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές», οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 330.000 άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4957-2022, από το φθινόπωρο του 2025, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να προχωρήσουν στις διαγραφές αυτών που δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν πτυχίο.

Εξαίρεση θα αποτελούν όσοι εργάζονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημίων, ακολουθώντας τις προβλέψεις του νόμου. Ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως και απαρέγκλιτα», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει η «διεθνής εξαίρεση» στη μη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός:

«Μέχρι σήμερα αν κάποιος παρατούσε τις σπουδές παρέμενε εγγεγραμμένος. Όμως η Ελλάδα έχει κατακτήσει ότι δεν έχουμε δίδακτρα στα προπτυχιακά, ενώ στο εξωτερικό έχουν. Καθώς δεν υπήρχε ρύθμιση να διαγράφονται, υπήρξε συσσώρευση των λεγόμενων “αιωνίων” φοιτητών. Είναι θέμα που πρέπει να λυθεί.

Το συζητάμε 20 χρόνια, είχε περασει ανάλογη διάταξη και το 2011 με το ν.2009 αλλά την κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μπορεί να έχουμε ένα γιοφύρι της Άρτας. Να πάψουμε να το συζητάμε. Θα τηρήσουμε το νόμο. Μιλάμε για το καλοκαίρι του 2025 και μετά, στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους θα υπάρξει ενεργοποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων.

Είμαι σαφής. Δεν θα επιτραπεί το μεγαλύτερο κόστος είναι αυτό της ακινησίας, ειδικά σε θέματα που έχουν χρονίσει, όπως τα μη κρατικά AEI, που συζητάμε από τότε που ήμουν εγώ φοιτητής. Να τα κλείσουμε για να πάμε αλλού τη συζήτηση, δεν υπάρχει σε άλλη χώρα περίπτωση να είναι κάποιος φοιτητής 20 και 25 χρόνια. Να μιλήσουμε επιτέλους για τα θέματα που απασχολούν τις άλλες χώρες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, δια βίου, κλπ. Μιλάμε για αιώνιους φοιτητές ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για «αιώνιους μαθητές», δηλαδή για διαρκή επιμόρφωση».

Exit mobile version