Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο αυτόνομο ιπτάμενο αυτοκίνητο

Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο αυτόνομο ιπτάμενο αυτοκίνητο

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery παρουσίασε ένα πρωτότυπο ιπτάμενου αυτοκινήτου στο φετινό Συνέδριο Παγκοσμίων Καινοτομιών που πραγματοποιήθηκε στην Ανχουέι της Κίνας. Το νέο αυτό όχημα, το οποίο ονομάζεται «Land and Air Vehicle» (Γήινο και Εναέριο Όχημα), έχει σχεδιαστεί χωρίς τιμόνι και επιταχυντή, λειτουργώντας πλήρως αυτοματοποιημένα. Το φουτουριστικό αυτό όχημα έχει ήδη περάσει με επιτυχία μια δοκιμαστική διαδρομή 50 μιλίων, ενισχύοντας τη θέση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων.

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο διαθέτει τρία βασικά τμήματα: το αεροσκάφος, το πιλοτήριο και το ευφυές σασί. Αυτή η καινοτομία προσφέρει τη δυνατότητα μετάβασης από την αυτόματη πτήση στην οδήγηση στο δρόμο, καθιστώντας το ιδανικό για αστικές περιοχές, όπου η κυκλοφοριακή συμφόρηση αποτελεί πρόβλημα. Στην πτητική λειτουργία, το όχημα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, προσφέροντας περισσότερες επιλογές κίνησης σε πολυάσχολες πόλεις.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές κινεζικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει διάφορα πρότζεκτ ιπτάμενων οχημάτων, ωστόσο λίγα έχουν προχωρήσει πέρα από το στάδιο της σύλληψης της ιδέας, και ακόμη λιγότερα έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία. Παρά την επιτυχία του τεστ από τη Chery, η ευρεία χρήση τέτοιων οχημάτων απέχει ακόμη αρκετά χρόνια.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Chery παρουσίασε επίσης τις αναπτυγμένες solid state μπαταρίες της, μαζί με την παρουσίαση της νέας σειράς μπαταριών που φέρουν το όνομα Kunpeng. Οι μπαταρίες αυτές αναμένεται να προσφέρουν εντυπωσιακές επιδόσεις, με τρεις διαφορετικούς τύπους να κυκλοφορούν σύντομα στην αγορά.

Η σειρά Kunpeng θα περιλαμβάνει τρία είδη μπαταριών με δυνατότητα γρήγορης φόρτισης 6C. Η εταιρεία αναμένει να επιτύχει ενεργειακή πυκνότητα 400 Wh/kg με τις πρώτες solid state μπαταρίες μέχρι το τέλος του έτους, με τον στόχο να αυξηθεί στα 600 Wh/kg μέχρι το 2025. Το πρώτο αυτοκίνητο που θα ενσωματώσει τις νέες αυτές μπαταρίες έχει προγραμματιστεί για το 2026, ενώ η πρώτη παρτίδα παραγωγής προγραμματίζεται για το 2027, δίνοντας τη δυνατότητα στα ηλεκτρικά οχήματα να έχουν αυτονομία έως και 1.500 χιλιόμετρα.

Η σειρά μπαταριών Kunpeng περιλαμβάνει τετράγωνα λίθιο-φωσφορικά και τρίπτυχα στοιχεία, καθώς και μια μεγάλη κυλινδρική έκδοση. Οι τετράγωνες τρίπτυχες μπαταρίες προορίζονται για ηλεκτρικά οχήματα με εμβέλεια από 600 έως 800 χιλιόμετρα, ενώ τα πλήρως ηλεκτρικά PHEV και EREV θα έχουν αυτονομία από 150 έως 300 χιλιόμετρα. Αυτές οι μπαταρίες προσφέρουν ενεργειακή πυκνότητα από 140 έως 200 Wh/kg, αντέχουν σε θερμοκρασίες από -40°C έως 65°C, και υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση από 2C έως 6C. Η κυλινδρική έκδοση στοχεύει σε οχήματα με εμβέλεια από 700 έως 1.200 χιλιόμετρα, καθώς και στα ηλεκτρικά PHEV και EREV με την ίδια αυτονομία.

Οι μπαταρίες Kunpeng έχουν αντοχή σε περισσότερους από 3.000 κύκλους φόρτισης και διαθέτουν τεχνολογία απορρόφησης ενέργειας για γρήγορη ανακούφιση από την πίεση μέσα σε μόλις ένα δευτερόλεπτο. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η εταιρεία έδειξε επίσης την αντοχή των πυρήνων των μπαταριών της, αναφέροντας ότι ακόμα και ένας πυρήνας με κομμένη γωνία παρέμεινε λειτουργικός.

Αυτές οι μπαταρίες αναμένεται να ενσωματωθούν στα οχήματα νέας ενέργειας (NEV) της εταιρείας μέσα στους επόμενους μήνες. Τον Σεπτέμβριο, η Chery πούλησε πάνω από 60.000 NEV, από ένα σύνολο 244.534 οχημάτων. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Yin Tongyue, αναμένει ότι οι πωλήσεις NEV θα φτάσουν τις 80.000 τον Οκτώβριο και τις 100.000 μέχρι το τέλος του έτους, δείχνοντας τη δυναμική της εταιρείας στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Exit mobile version