Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για τον διάλογο με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για τον διάλογο με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες, και το κύριο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο διάλογος με την Τουρκία, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις εθνικές της θέσεις. «Στις βασικές μας θέσεις δεν υποχωρούμε, τελεία και παύλα», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι εάν η Τουρκία δεν δεχτεί ότι μόνο η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, ο διάλογος θα διακοπεί. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι δεν διαπραγματεύεται τίποτε άλλο.

Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι ο διάλογος δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο όπου η προσφυγή στη Χάγη είναι ορατή και ότι δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα. Παράλληλα, ανέφερε πως για να προχωρήσει ουσιαστικά ο διάλογος «κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει, αλλά αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα».

Ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε επίσης ότι το περιστατικό στην Κάσο εξελίχθηκε διαφορετικά από ό,τι παρουσιάστηκε, και εξέφρασε την άποψη ότι όταν ανέλαβε εκείνος το Υπουργείο Εξωτερικών, το Κυπριακό ζήτημα είχε υποβαθμιστεί.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 28 από τους 33 βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης έχει δεχθεί κριτική από πολλούς βουλευτές της ΝΔ, η συνάντηση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και δεν υπήρξαν επιθέσεις ή αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, η καχυποψία παρέμεινε, εκφραζόμενη με διπλωματικό τρόπο.

Ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Άγγελος Συρίγος, ρώτησε τον υπουργό αν θεωρεί πιο πιθανό να υπάρξει συνυποσχετικό με την Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη ή απευθείας συνεννόηση χωρίς να απευθυνθούν οι δύο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι το ιδανικό θα ήταν να συμφωνήσουν οι δύο χώρες και να μην χρειαστεί προσφυγή στη Χάγη, καθώς τα διεθνή δικαστήρια βγάζουν συμβιβαστικές αποφάσεις και η διαδικασία είναι αβέβαιη.

Ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ρώτησε αν στον διάλογο τίθενται ζητήματα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, όπως χωρικά ύδατα και αποστρατιωτικοποίηση νησιών. Ο υπουργός απάντησε ότι «δεν βάζουμε θέματα για χωρικά ύδατα, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κλπ. Δεν έχουμε μιλήσει για τα θέματα που λέει η Τουρκία ότι θα εγείρει».

Οι βουλευτές της ΝΔ παρέμειναν με την απορία για το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν, καθώς έχουν συναντηθεί οκτώ φορές σε διάστημα ενάμιση έτους.

Ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, έθεσε το θέμα του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, εκφράζοντας ανησυχίες για την απαγόρευση οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας σε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησάκια με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων. Η ανησυχία εστιάζεται στον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι αυτά τα νησάκια δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν υποστήριξε την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θοδωρή Σκυλακάκη, λέγοντας ότι δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη πριν ανακοινωθεί και διαβεβαιώνοντας πως δεν θα περάσει.

Αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα και τις υποψίες ότι η κυβέρνηση καθυστερεί λόγω των τουρκικών αντιδράσεων, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες και χαρακτήρισε το ζήτημα τεχνικό.

Exit mobile version