ΟΗΕ: Για την ανοικοδόμηση της Γάζας θα χρειαστούν 3,5 αιώνες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στη Διάσκεψη για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη

ΟΗΕ: Για την ανοικοδόμηση της Γάζας θα χρειαστούν 3,5 αιώνες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στη Διάσκεψη για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και η επιστροφή της στην αναπτυξιακή πορεία που παρατηρήθηκε την περίοδο 2007-2022 ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρισήμισι αιώνες. Αυτό οφείλεται στις μαζικές καταστροφές που προκάλεσε ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι, ακόμη κι αν ο πόλεμος σταματούσε άμεσα, η επαναφορά της οικονομίας της Γάζας στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 θα μπορούσε να απαιτήσει 350 χρόνια. Η κατάσταση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί δραματικά, με ολόκληρες γειτονιές να έχουν ισοπεδωθεί και τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μαζικές καταστροφές περιλαμβάνουν όχι μόνο την καταστροφή των κτιρίων και των υποδομών, αλλά και την παρουσία βουνών από ερείπια, στα οποία υπάρχουν σώματα, τοξικά απόβλητα και μη εκραγέντα πυρομαχικά (UXO). Προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία ανοικοδόμησης, θα πρέπει πρώτα να απομακρυνθούν όλα τα ερείπια, γεγονός που καθυστερεί τη διαδικασία αποκατάστασης.

Η έκθεση τονίζει επίσης ότι η επιστροφή στην κατάσταση πριν τον Οκτώβριο του 2023 δεν θα εξασφαλίσει την απαραίτητη βιώσιμη ανάπτυξη για τη Γάζα. Αν η οικονομία της Γάζας συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον αργό ρυθμό του 0,4% ετησίως, όπως καταγράφηκε την περίοδο 2007-2022, θα χρειαστούν 350 χρόνια για να επανέλθει η οικονομία της στα επίπεδα του 2022.

Ο ανεξάρτητος ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση, Balakrishnan Rajagopal, ανέφερε πρόσφατα ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, το 60% έως 70% όλων των σπιτιών στη Γάζα είχαν καταστραφεί, ενώ στη βόρεια Γάζα το ποσοστό αυτό φτάνει το 82%. Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), μέχρι τον Μάιο του περασμένου έτους είχαν υπολογιστεί πάνω από 39 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών στη Γάζα.

Ο Rajagopal εξήγησε ότι στα συντρίμμια περιλαμβάνονται τοξικά απόβλητα, αμίαντος και μη εκραγέντα πυρομαχικά, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την αποκατάσταση της περιοχής. Σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Γάζας, ο Rajagopal τόνισε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς πρώτα την απομάκρυνση των ερειπίων και τη διασφάλιση χρηματοδότησης.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ανοικοδόμηση δεν μπορεί να προχωρήσει όσο συνεχίζεται η κατοχή, καθώς το Ισραήλ επιβάλλει περιορισμούς στη μεταφορά οικοδομικών υλικών και εξοπλισμού, θεωρώντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Μετά τον πόλεμο του 2014 στη Γάζα, χτίζονταν λιγότερα από χίλια σπίτια τον χρόνο, ενώ τώρα, με τις καταστροφές από τον τρέχοντα πόλεμο, υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί περίπου 80.000 σπίτια. Αν η κατοχή συνεχιστεί, η ανοικοδόμηση της Γάζας θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 80 χρόνια.

Exit mobile version