Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου: “Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών”

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου: "Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών"

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με στόχο την ενημέρωση για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ετήσιος απολογισμός των πυρκαγιών είναι χρήσιμος, καθώς επιτρέπει να κεφαλαιοποιηθούν τα θετικά σημεία και να ενσωματωθούν προτάσεις για βελτιώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η φετινή αντιπυρική περίοδος, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. «Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά απαιτητική, με θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο, μακροχρόνια ξηρασία, έντονους ανέμους και ελάχιστα χιόνια στα βουνά», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αναφερόμενος στον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα βρέθηκε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, με βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5, νωρίτερα από άλλες χρονιές. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε επιφυλακή για έξι μήνες, και ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα στελέχη που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, φέτος σημειώθηκαν 9.101 πυρκαγιές, σε σύγκριση με 7.163 πέρσι, με καμένες εκτάσεις 440.000 στρεμμάτων, έναντι 1.754.000 στρεμμάτων το προηγούμενο έτος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το μέτρο σύγκρισης δεν είναι να μην υπάρξουν καθόλου πυρκαγιές, αλλά να περιορίζονται οι καμένες εκτάσεις κάτω από τον μέσο όρο. Σημείωσε ότι φέτος υπήρξαν λιγότερες καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες δασικές εκτάσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα των πυρκαγιών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς πολλές χώρες, όπως η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ, έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις, λόγω της κλιματικής κρίσης. «Η κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και η Μεσόγειος, ως περιοχή στο επίκεντρο της κρίσης, θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή προετοιμασία και ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Exit mobile version