Θεσσαλονίκη: Γιατί μαζεύει τις ελιές ο δήμος

Θεσσαλονίκη: Γιατί μαζεύει τις ελιές ο δήμος

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε για πρώτη φορά τη συγκομιδή ελιών από τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της πόλης, με σκοπό την παραγωγή δημοτικού βιολογικού ελαιόλαδου. Οι υπεύθυνοι εκτιμούν πως θα συγκεντρωθούν περίπου 800 με 1000 κιλά ελιών, από τα οποία θα παραχθούν 150-200 κιλά ελαιόλαδου.

Η ομάδα Πρασίνου του δήμου, με τη βοήθεια εργαζομένων, πραγματοποίησε τη συλλογή ελιών από ελαιόδεντρα σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως στη Μονή Βλατάδων, στο παραλιακό μέτωπο, κοντά στο δημαρχείο και στην οδό Αγγελάκη. Συνολικά, στην πόλη υπάρχουν περίπου 150-200 ελαιόδεντρα, που βρίσκονται σε περιοχές όπως η Ροτόντα, τα πανεπιστήμια, η Τριανδρία και το Ντεπώ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, δήλωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία, πέρα από τον πρακτικό της χαρακτήρα, έχει και συμβολική σημασία. Η Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου παρατήρησε πως οι ελιές σε διάφορες περιοχές της πόλης είχαν αρκετούς καρπούς και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τη συλλογή τους και την παραγωγή ελαιόλαδου. Το λάδι που θα παραχθεί θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, αφού πρώτα πιστοποιηθεί η ποιότητά του.

Ο κ. Αγγελούδης επεσήμανε επίσης ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί μια ευκαιρία για την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα στοχεύει στη στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. «Το μήνυμα είναι ότι τα δέντρα στις πόλεις μας μπορούν να παράγουν καρπούς και να μας δίνουν πίσω αυτό που προσφέρουμε στη φύση. Το ελαιόλαδο που θα παραχθεί θα θυμίζει σε όλους μας ότι οι κοινωνικά αδύναμοι συμπολίτες μας δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιούνται», τόνισε.

Ο Βασίλης Διαμαντάκης, δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα πρασίνου, δήλωσε πως αυτή η χρονιά αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την καταγραφή των ελαιόδεντρων της πόλης, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά η διαδικασία να γίνει με ακόμη πιο οργανωμένο τρόπο. Ο στόχος είναι η πρωτοβουλία αυτή να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται κάθε χρόνο.

Πηγή: ΠανΌραμα

Exit mobile version