Τι έγινε στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου

Τι έγινε στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου

1260: Εγκαινιάζεται ο Καθεδρικός Ναός της Σαρτρ παρουσία του βασιλιά Λουδοβίκου Θ’ της Γαλλίας. Ο ναός, σήμερα, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

1260: Ο Μαμελούκος σουλτάνος της Αιγύπτου, Κουτούζ, δολοφονείται από τον Μπαϊμπάρ, ο οποίος καταλαμβάνει την εξουσία.

1360: Επικυρώνεται στο Καλαί η Συνθήκη του Μπρετινί, σηματοδοτώντας το τέλος της πρώτης φάσης του Εκατονταετούς Πολέμου.

1648: Υπογράφεται στο Μίνστερ η Συνθήκη της Βεστφαλίας, μεταξύ της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τερματίζοντας τον Τριακονταετή Πόλεμο και αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Ελβετίας.

1857: Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Σέφιλντ (Sheffield F.C.), η οποία αγωνίζεται σήμερα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

1861: Ολοκληρώνεται η πρώτη διηπειρωτική τηλεγραφική γραμμή στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας το τέλος του Πόνι Εξπρές.

1909: Η Ελλάδα, υπό την κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ αντί 24 εκατομμυρίων δραχμών, με τα 8 εκατομμύρια να προέρχονται από το κληροδότημα του Γεώργιου Αβέρωφ.

1922: Άγγλοι και Τούρκοι συγκρούονται στην Κωνσταντινούπολη. Οι Σύμμαχοι δεν καταφέρνουν να επιβληθούν και παραβιάζεται η Συμφωνία των Μουδανιών, ενώ οι Τούρκοι σφαγιάζουν Έλληνες αξιωματικούς αιχμαλώτους.

1926: Ο Χάρι Χουντίνι πραγματοποιεί την τελευταία του παράσταση στο Ντιτρόιτ.

1929: Σημειώνεται η «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σηματοδοτώντας την αρχή του οικονομικού «κραχ». Μέσα σε λίγες ώρες, χάνεται υπεραξία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.

1931: Ο θρυλικός γκάνγκστερ Αλ Καπόνε καταδικάζεται σε 11 χρόνια φυλάκισης για φοροδιαφυγή.

1945: Τίθεται σε ισχύ ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή και ως η Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ.

1960: Εορτάζεται η εγγραφή του χιλιοστού πλοίου στα ελληνικά νηολόγια.

1961: Η Μεγάλη Βρετανία εγγυάται την αυτονομία της Μάλτας στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1963: Ο Γιώργος Σεφέρης τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία για το λυρικό του ύφος που αποπνέει βαθύ σεβασμό στον ελληνικό πολιτισμό.

1969: Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Μπάρτον προσφέρει στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ ένα διαμάντι 69 καρατίων αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

1970: Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5.49 μέτρα στο στάδιο Καραϊσκάκη, το οποίο διατηρείται ως πανελλήνιο ρεκόρ για 22 χρόνια.

1973: Ολοκληρώνεται ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

1982: Ο Δημήτρης Μπέης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

1987: Συγκροτείται επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, ενώ ζητείται η παραίτηση του Θεοφάνη Τόμπρα.

1990: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι αποκαλύπτει την ύπαρξη της Gladio, μιας μυστικής παραστρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η οποία είχε εμπλακεί σε ψεύτικες τρομοκρατικές επιθέσεις για να ενοχοποιήσει κομμουνιστές και αναρχικούς.

2020: Σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ σκοτώνονται 17 μέλη της Αλ Κάιντα στην Ιντλίμπ της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων έντεκα ηγετών της οργάνωσης.

2021: Τέσσερις ορειβάτες σκοτώνονται από χιονοστιβάδα στο ηφαίστειο Chimborazo στις Άνδεις, στο Εκουαδόρ.

Exit mobile version