Τουρκία: Πέντε νεκροί και 22 τραυματίες από τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας έξω από την Άγκυρα

Τουρκία: Πέντε νεκροί και 22 τραυματίες από τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας έξω από την Άγκυρα

Ο αριθμός των νεκρών από την ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας (TUSAS) στην περιοχή Καχραμανκαζάν, στα περίχωρα της Άγκυρας, αυξήθηκε στους πέντε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια. Επίσης, οι τραυματίες από το περιστατικό ανέρχονται πλέον στους 22, με δύο από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

“Σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της TUSAS στην Άγκυρα, δυστυχώς, είχαμε νεκρούς και τραυματίες σε αυτήν την επίθεση”, ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται δύο δράστες, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ένας από τους υπόλοιπους νεκρούς είναι οδηγός ταξί, τον οποίο σκότωσαν οι δράστες για να του πάρουν το όχημά του, ώστε να μεταβούν στις εγκαταστάσεις της TUSAS, γνωστή και ως Turkish Aerospace Industries (TAI), όπως είναι η διεθνής ονομασία της εταιρείας.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk ανέφερε νωρίτερα την ύπαρξη “ομήρων” στο σημείο της επίθεσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια δήλωσε πως είναι “πολύ πιθανό” το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) να ευθύνεται για την επίθεση αυτή. “Η διαδικασία ταυτοποίησης και η αναζήτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων συνεχίζονται”, τόνισε ο υπουργός, ενώ ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ υποστήριξε ότι το PKK επιχείρησε για ακόμη μια φορά να διαταράξει την ειρήνη στη χώρα μέσω αυτής της αποτρόπαιας και άνανδρης ενέργειας. “Δίνουμε πάντα στα καθάρματα του PKK την τιμωρία που τους αξίζει, αλλά δεν βάζουν μυαλό ποτέ. Δεν θα σταματήσουμε να τους κυνηγάμε έως ότου εξαλειφθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, μια γυναίκα βομβίστρια αυτοκτονίας έτρεξε στην είσοδο της εγκατάστασης και ανατινάχθηκε. Ακολούθως, δύο άνδρες εισέβαλαν με αυτόματα όπλα και πήραν ομήρους έναν αριθμό υπαλλήλων, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό απομακρύνθηκε σε καταφύγια. Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως υπήρξαν πυροβολισμοί μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 το απόγευμα.

Η εποπτική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης για το περιστατικό, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες με ενόπλους που εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της TUSAS, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί και ακολούθησε μια ισχυρή έκρηξη. Σε άλλες εικόνες, οι δράστες φαίνονταν να κρατούν όπλα και σακίδια καθώς έμπαιναν στο κτίριο, ενώ πυκνός λευκός καπνός υψώθηκε από την είσοδο του χώρου, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την Άγκυρα.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις έκτακτης ανάγκης. Πυκνός λευκός καπνός φαίνεται να υψώνεται από την είσοδο της εγκατάστασης, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το σημείο, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από την Άγκυρα.

Μια μεγάλη έκθεση αμυντικών και αεροδιαστημικών βιομηχανιών διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, με την επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο τομέας της άμυνας της Τουρκίας, που περιλαμβάνει τα φημισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των εξαγωγών της χώρας στον αμυντικό τομέα, με έσοδα που ανήλθαν σε 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Η TUSAS είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες άμυνας και αεροδιαστημικής βιομηχανίας στην Τουρκία και είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του KAAN, του πρώτου εθνικού μαχητικού αεροσκάφους της χώρας.

Η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις από αυτονομιστές Κούρδους μαχητές και το Ισλαμικό Κράτος στο παρελθόν. Τον Νοέμβριο του 2022, μια τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, με την τουρκική κυβέρνηση να αποδίδει την επίθεση στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Καζάν της Ρωσίας, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο των BRICS, καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε ότι “η τρομοκρατική ενέργεια κατά της TUSAS, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι μια άθλια επίθεση και έχει στόχο την επιβίωση της χώρας μας”. Ο Ερντογάν συμπλήρωσε: “Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνονται στην Τουρκία θα σπάσουν οριστικά”.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και καταδίκασε την επίθεση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Συμμαχίας προς την Τουρκία. Η είδηση της επίθεσης έγινε γνωστή λίγο πριν από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επίσης καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά όλων των τρομοκρατικών στοιχείων και των δυνάμεων που τους στηρίζουν, εντός και εκτός της χώρας. “Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αμυντικές μας ικανότητες”, τόνισε.

Η επίθεση καταδικάστηκε και από τον υπουργό Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ενώ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκούρ Οζέλ, ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εξέφρασε και αυτός την καταδίκη του για το γεγονός.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι “το ΝΑΤΟ συμπαραστέκεται στη σύμμαχό μας Τουρκία, καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις”.

Exit mobile version